Електронната музика може да ви предпази от ухапване на комари (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 02 април 2019 в 13:55 3401 0

Учени твърдят, че музиката на дъбстеп звездата Skrillex може да попречи на комарите да хапят. Изследователите публикуват труда си в списанието Acta Tropica.

Международен екип учени оценява ефектите на електронната музика върху Aedes aegypti, известни като комарите на жълтата треска. Този вид разпространява опасни и понякога животозастрашаващи заболявания, включително вируса Зика и тропическата треска. 

Екипът провежда изследването, подлагайки насекомите на специално подбрана песен и изследвайки нивата им на движение, хранене с кръв и копулиране. 

"Звуците и тяхното възприемане са жизнено важни за възпроизводството, оцеляването и поддържането на популацията при много животни," поясняват учените. "При насекомите, нискочестотните вибрации улесняват сексуалните контакти, докато шумът възпрепятства приемането на сигнали от други индивиди от вида или от гостоприемниците."

За изследването е избран хитът на Skrillex "Scary Monsters And Nice Sprites", заради комбинацията от много високи и много ниски честоти. 

Според резултатите, възрастните комари "са забавлявани" с музиката, "копулират много по-рядко", от онези, които не са. Женските, изложени на парчето също атакуват гостоприемниците си много по-рядко от онези, които не "слушат" дъбстеп и "активността на смучене на кръв е много по-ниска, когато е пусната музиката."

"Наблюдението, че тази музика може да забави атака на гостоприемника, да намали смученето на кръв и да възпрепятства копулирането, дава нови насоки за развитие на лична защита и контролни мерки срещу заболяванията, пренасяни от Aedes, базирани върху музиката," заключават учените. 

"Scary Monsters And Nice Sprites" се изкачва до 77 място в класацията на Великобритания при излизането си през 2010г., но в САЩ са продадени 2 милиона копия, където песента печели награда Грами за най-добър денс запис.

Самият Skrillex не дава коментар, но споделя статия за изследването в социалните мрежи със заглавие "YEAAHHHH", последвано от емотикони. 

Източници: Futurism, Insider

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !