Ето защо спасените от тайландската пещера деца трябва да са под карантина (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 10 юли 2018 в 10:51 7586 0

Кредит Thai NavySEAL

Спасителната операция за децата от тайландския футболен отбор, блокирани в наводнена пещера, е в ход и досега 9 момчета успешно са извадени. Останалите вероятно ще бъдат спасени днес.

Но преди спасените момчета най-сетне да се приберат вкъщи при семействата си, те трябва да останат в болницата, където ще са за кратко под карантина, за да се гарантира, че не са хванали някакво заболяване в пещерата, съобщават медиите.

Всъщност пещерите са потенциални развъдници на бактерии и вируси.

"Голяма тревога при престой в пещерите представлява наличието на прилепи", заяви за Live Science д-р Амеш Адалджа (Amesh Adalja), от  Центъра за здравеопазване "Джонс Хопкинс" в Балтимор. "Знаем, че прилепите могат да предават множество различни инфекциозни заболявания, включително такива като бяс". 

Не е ясно дали момчетата са имали контакт с прилепи и дари дали в тази пещера има популация на прилепи, въпреки че така е в повечето пещери. Но ако лекарите подозират, че децата са имали контакт с крилатите бозайници, най-вероятно момчетата ще получат ваксинации, за да се предотврати евентуално заразяване с бяс, обяснява Адалжа.

И самите прилепи не винаги са основният проблем - те може да са само част от проблемите, които създава дългият престой на това място.

"Някои гъбички намират благоприятна сред за развитие в изобилието от изпражнения на прилепи", отбелязва Адалджа. А вдишването на тези гъбични спори може да доведе до белодробни инфекции, включително криптококоза или хистоплазмоза.

Но симптомите на някои от тези гъбични заболявания може да не се появят по време на карантината на момчетата, пояснява Адалджа. В някои случаи може да минат месеци или години, докато гъбичките причинят проблеми в организма. Например симптомите може да не се появяват, освен ако имунната система на човека не е потисната поради друга причина. В други случаи гъбичните инфекции могат никога да не причинят някакви проблеми, коментира Адалджа.

Все пак това означава, че цял живот момчетата и треньорът ще трябва да съобщават на всеки лекар за времето, прекарано в пещерата, тъй като това може да помогне по-късно за определяне на диагнозата им, добавя Адалджа.

Друг проблем е лептоспирозата, бактериална инфекция, която може да причини кръвотечение в белите дробове или дори да причини менингит (възпаление на обвивката на мозъка и гръбначния мозък), съобщава Reuters.

Това каза, че някои от здравословните проблеми, които момчетата могат да развият в пещерите, могат да имат по-малко екзотичен произход.

Но въпреки, че на хората са по-интересни екзотичните заболявания, вероятно лекуващите специалисти преди всичко са се съсредоточили върху обичайните неща като например стомашно-чревни проблеми поради лошата хигиена в пещерата. Освен това, пиейки пещерната вода - дори ако близали водата, която капе от стените и не са пили вода от земята - момчетата вероятно са събрали много бактерии, които също може да причинят стомашно-чревни проблеми. 

Момчетата може да имат и дребни инфекции по кожата от рани и ожулвания, коментира Адалджа.

В крайна сметка обаче има толкова много неизвестни и е трудно да се предскаже на какви патогени, ако има такива, са били изложени момчетата, отбелязва Адалджа.

Като цяло, докладите показват, че спасените тийнейджъри са в добро здраве и дух - и дори са пожелали любимата си храна, съобщава MSN.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !