Феноменът на червения сняг: Уникален акт за балансиране

Ваня Милева Последна промяна на 04 февруари 2022 в 00:01 7210 0

Изследователи от Института по индустриални науки към Университета в Токио откриват, че появата на червен сняг е тясно свързана с продължителността на сезона на топенето на снега и новите снеговалежи. Кредит: Institute of Industrial Science, The University of Tokyo

Червеният сняг е уникален феномен, причинен от цъфтеж на червени водорасли, които живеят на повърхността на снега. Сега изследователи от Япония са разработили модел за прогнозиране на появата на явлението червен сняг.

В проучване, наскоро публикувано в Journal of Geophysical Research: Biogeosciences, изследователи от Института по индустриални науки към Университета в Токио установяват, че цъфтежът на червени снежни водорасли се свързва с продължителността на топенето на снега и времето на новия снеговалеж.

Червените водорасли са фотосинтезиращи микроби, които живеят на повърхността на снега и леда. Водораслите се появяват през пролетта на размразяващи се снежни повърхности и могат да ускорят топенето на снега, тъй като потъмняват снежната повърхност. Тъмната повърхност става по-топла и снегът се топи по-бързо. Изобилието от снежни водорасли се влияе от фактори като дълбочина на снега и наличие на хранителни вещества, както и местните метеорологични условия.

„Важно е да се разбере защо и кога се появяват тези цъфтежи на водорасли“, разказва водещият автор на изследването Юкихико Онума (Yukihiko Onuma). Криосферата, която включва всички замръзнали места на Земята, намалява с повишаването на глобалните температури. „Нашата цел с това изследване бе да се опитаме да предвидим местоположението и времето на събитията с червения сняг и тяхното въздействие върху глобалната снежна покривка."

Изследователите вземат по-рано разработен прост модел на снежни водорасли и включват допълнителни фактори, които влияят върху появата на цъфтеж на водорасли, като снеговалеж и продължителност на дневната светлина. Когато тестват новия модел, използвайки реални данни от петнадесет места по целия свят, те откриват, че моделът се представя добре.

След това екипът включват модела на снежните водорасли в модел на земната повърхност, за да създаде глобална симулация на снежни водорасли.

„Симулацията прогнозира цъфтеж на водорасли на места, където това се е случвало преди“, обяснява Онума. „Ние също така знаем, че новият снеговалеж през сезона на топене може да покрие водораслите и в симулацията открихме, че времето на цъфтеж е тясно свързано с това колко дълго се задържа снежната покривка и времето за пресен снеговалеж през сезона.

Като се има предвид, че снежната покривка намалява в световен мащаб, този нов модел е ценен инструмент за прогнозиране на бъдещия цъфтеж на снежните водорасли и тяхното въздействие върху това важно глобално явление.

Справка: “Global Simulation of Snow Algal Blooming by Coupling a Land Surface and Newly Developed Snow Algae Models” by Y. Onuma, K. Yoshimura and N. Takeuchi, 6 January 2022, Journal of Geophysical Research Biogeosciences.
DOI: 10.1029/2021JG006339

Източник: Red Snow Phenomena: A Unique Balancing Act
University Of Tokyo

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !