Форум Ratio: Наука във всичките й форми - от гигантски галактики до микроскопично ДНК

На 9 юни учени от различни части на Европа представят популярна наука в София

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 юни 2018 в 00:00 3322 0

Науката ни помага да разберем по-добре света около нас във всичките му измерения. Форумът за популярна наука Ratio показва това, като събира в една зала различни теми – от най-големите космологични явления до съставните части на човешкия организъм.

Тази събота, 9 юни, в Sofia Event Center международни лектори ще представят най-интересното от науката – на достъпен и разбираем за всеки език.

„Нашата цел с Ratio е да покажем науката в нова светлина,“ коментира Любомир Бабуров, основател на Ratio. „Това изисква да открием пресечната точка между лекцията и спектакъла. Ефективната комуникация на науката е изкуство и чрез Ratio се опитваме да представим най-доброто в жанра.“

На събитието ще се включат петима чуждестранни и двама български лектори, които ще представят интересни въпроси от различни научни сфери.

Аудиторията ще се запознае със статистическата техника географско профилиране. Подходът е използван първоначално в криминологията, при разследване на серийни убийства, а след това и в други области. В биологията този модел позволява да се открият леговищата на животни, като се изследват местата им за намиране на храна. В епидемиологията с географско профилиране може да бъде открит първоизточникът на зараза като се анализират адресите на заразени лица. Повече за техниката ще разкаже Стивън Ле Комбер, преподавател в Queen Mary University of London.

Д-р Маги Лю от Европейския център за космическа астрономия ще насочи вниманието на гостите към Космоса. Като астрофизик, тя изследва галактическите купове и наблюдава какво могат да ни кажат те за тъмната материя и тъмната енергия – невидимите части, които съставляват 95% от Вселената. Същността на тъмната Вселена все още не ни е позната, но мисията Евклид на Европейската космическа агенция (ЕКА) се надява да промени това. Евклид ще измерва формите и разстоянията между милиарди галактики из цялото небе, за да разкрие знаците на тези тъмни феномени.

От гигантските мащаби на Космоса публиката ще се прехвърли към микроскопичните частици съставляващи човека – ДНК. В дискусионен панел експерти по биоинженерство и генетика ще говорят за нашумялата техника за генно модифициране CRISPR/Cas9. Какви са приложенията на CRISPR/Cas9 и какви надежди крият учените за развитието на метода? И къде изобщо седи правната, етичната и моралната граница в генното инженерство? По тези и други теми ще говорят биоинженерът Борис Киров, правистът Христо Кутиев и Джонатан Петит, лектор по генетика в Университета в Абърдийн.

Финалната тема на деня е фокусирана върху „Относителни квантови глупости“. От позицията на специалист по ядрена физика, д-р Холм Хюмлер ще говори за нашумелите в последните години теми като квантова медицина, квантови масажи и други примери за псевдо-физика и бизнес езотерика. Какво могат – и трябва – да направят учените и комуникаторите на науката, за да ограничат тази мистификация на физиката? Ще чуем отговори по време на презентацията.

Разнообразната програма на събитието е идеален пример за целта на форума Ratio – опитни учени да говорят за наука на разбираем език и да запознават аудиторията с нови, непознати нейни аспекти. Събитието стартира през 2012 година, а на последното издание през ноември присъстваха над 700 гости. Продажбата на билети е активна до деня на събитието. Можете да научите повече на http://ratio.bg/forum2018/

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !