Горещо откритие - охладено LEGO може да е част от бъдещето на квантовите компютри

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 29 декември 2019 в 10:49 4128 0

Кредит Lancaster University

Josh Chawner и Dmitry Zmeev с охладените части от LEGO.

За пръв път LEGO е охладено до възможно най-ниската температура в експеримент, който разкрива нови приложения на популярния конструктор.

Тези специални свойства може да помогнат в развитието на квантовите компютри.

Международен екип експерти по физика на свръхниските температури от Университета Ланкастър решават да поставят фигурка и четири блокчета LEGO в охладител с ултраниска температура.

Машината, специално разработена в университета, е най-ефективният охладител в света, способен да достигне температура едва 1,6 милиградуса над абсолютната нула (-273,15 оС). 

Резултатите, публикувани в престижното списание Scientific Reports, са изненадващи.

Д-р Дмитри Змеев (Dmitry Zmeev), който ръководи екипа, споделя: "Резултатите ни са значими, защото открихме, че механизмът на сглобяване на блокчетата, кара структурата да се държи като изключително добър термоизолатор при криогенни температури. Това е много желано при конструктивните материали, използвани за дизайна на бъдещо научно оборудване като охладители чрез разтваряне (Dilution refrigerator)"

Разработен преди 50 години, дилуентният охладител е в основата на глобална мултимилиардна индустрия и е жизнено важен за дейността на съвременната експериментална физика и инженерство, включително и развитието на квантовите компютри.

Приложението на различни полимерни структури като LEGO, вместо плътните материали, които се използват в момента, би означавало бъдещите термоизолатори да се произвеждат на значително по-ниска цена. 

Учените смятат, че следващата стъпка е разработването на модел и 3D принтирането на нови термални изолатори за следващите поколения охладители. 

Източник: Phys.org - The coolest LEGO in the universe , CNN - Frozen LEGO bricks lead to huge discovery

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !