"Хобитите" са братовчеди на Сръчния човек

Наука ОFFNews Последна промяна на 22 април 2017 в 15:32 10883 0

Кредит Katrina Kenny

Малкият индонезийски хоминин може да е произлезъл от вид, който е напуснал Африка преди 2 милиона години.

Мнението на учените за самоличността на Homo floresiensis, мистериозния древен човек - хобит, за пореден път бе обърнато наопаки, съобщава New Scientist.

Нови изследвания показват, че малкият хоминин* e еволюирал от непознат предшественик, който е първият, някога напуснал Африка, а не от Homo erectus, както се смяташе досега.

За открието се съобщава в Journal of Human Evolution.

*Хоминините са всички видове древни човеци, които са по-тясно свързани с хората, отколкото със шимпанзетата, включително и съвременни хора (род Homo, австралопитеци и др.), а хоминидите са всички съвременни и изчезнали човекоподобни маймуни - горили, шимпанзета, орангутани (без гибони) и хора, както и техните непосредствени предшественици.

За първи път останките на този необичаен вид древни хора са намерени на остров Флорес преди около десет години и оттогава учените се опитват да определят произхода на този народ. 

Изследователи от Австралийския национален университет установиха, че "хобитите" - популярното вече прозвище на представителите на този вид - не са били потомци на Homo sapiens, смалили се в резултат на островен нанизъм* с вероятност от 100%, а не са роднини на Homo erectus (единственият архантроп, чиито останки са намирани в Индонезия) - с вероятност от 99%. Те са родствени на Сръчния човек (Homo habilis) - най-архаичният вид от рода Homo, живял преди около 2.5 милиона години.

*Островният нанизъм е естествен процес, който се изразява с намаление на размерите на едроразмерни животни – обикновено бозайници, но също така и динозаври, в случаите, когато генофондът е ограничен в малка околна среда, каквато представлява един остров.

Изследването е проведено през 2010 година. Другите учени обикновено работят с череп и челюст флорески "хобит", но австралийският екип използва 133 контролни точки, разположени в черепа, челюстта, зъбите, раменете, ръцете и краката. Не са намерени данни, които да потвърждават произхода на Homo floresiensis от Homo erectus . Например, структурата на челюстта на "хобита" е много по-примитивна от тази на "еректуса".

Учените смятат, че Флоренският човек в хода на еволюцията е възникнал като отделен вид в Африка и след това е мигрирал към Азия. Или общият му прародител с Homo habilis е стигнал до Индонезия и там вече са се превърнал в Флоренски човек.

Останките на H. floresiensis са открити в отложения в пещерата Liang Bua на о. Флорес през 2003.

Предците на хобитите вероятно са загинали в цяла Азия, когато по-големите и по-сложни човешки видове, като Homo erectus и Homo sapiens по-късно се появили от Африка, разказва Колин Гроувс (Colin Groves) от Австралийския национален университет, съавтор на изследването. Homo floresiensis вероятно е успял да оцелее на остров Флорес толкова дълго, само благодарение на неговата изолация, коментира той. Няма фосилни доказателства, които да сочат, че Homo erectus някога е стигал до острова.

И така, какво се е случило с H. floresiensis. Видът изглежда, че е загинал скоро след като Хомо сапиенс напуска Африка преди 60000 години и се разселва в Азия. Възможно е да е имало и сблъсък между двата вида, поставил края на мистериозните индонезийски хобити.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !