Идеално запазени гръко-римски мозайки са открити в Турция

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 08 септември 2020 в 09:44 12212 0

Кредит Ariminum La Rimini Romana Facebook page

Екип от археолози, ръководен от професор Куталмиш Гюркай (Kutalmış Görkay) от Университета на Анкара в Турция, открива антични мозайки близо до турския град Зеугма, близо до границата със Сирия. Проектът по археологическите разкопки започва през 2007 г. и е ускорен в последните години, заради наводнения на зоната, причинени от строеж на язовир. 

От страх, че античните богатства на Зеугма може да бъдат изгубени завинаги, археолозите се стараят бързо да копаят и запазят артефактите, част от които са и стъклени мозайки от 2 в. пр.н.е. Една част от града вече е потопена под вода, но разкопките продължават.

Кредит: Ariminum La Rimini Romana Facebook page

Според Гюркай, цветните мозайки са неразделна част от древните къщи в града. Изобразени са различни митологични фигури, като богове и герои и мозайките са разположени в различни стаи, така че гостите да им се възхищават, докато си общуват с домакините. Изобразените картини са подбрани специално според предназначението на стаята. 

Например в една от спалните е открита музайка с влюбените като Ерос и Телете. Мозайките отразяват вкуса на собствениците на къщите и техните интереси.

"Те са продукт на фантазията на собственика. Не е просто избор от каталог, цели се да се създаде добро впечатление за гостите", пояснява Гюркай. 

Кредит: Ariminum La Rimini Romana Facebook page

Древният град Зеугма датира от 3 век пр.н.е., когато е основан като гръцко селище от Селевций I - един от командирите на Александър Велики. През 64 г. пр.н.е.м римляните го завземат и преименуват на Зеугма - дума, която значи мост или кръстовище на старогръцки. В продължение на векове Зеугма е важен търговски център на Източната Римска империя, благодарение на географското си местоположение между гръко-римския свят и империята на персите. 

Източник: Ariminum La Rimini Romana Facebook page - Mosaici perfettamente conservati scoperti nella Città di Zeugma in Turchia

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !