Идентифицирани са три нови вида наутилуси

Трите нови вида наутилуси принадлежат към род Nautilus и представляват популации в най-източния край на общия ареал на местообитанията на рода.

Ваня Милева Последна промяна на 06 февруари 2023 в 09:01 1926 0

Един от новооткритите видове Nautilus vanuatuensis. Кредит: Barord et al., doi: 10.3897/zookeys.1143.84427.

Наутилусите са очарователна група морски мекотели, известни най-вече с богатия си летопис от вкаменелости.

Но днес те бяха ограничени до няколко вида в два рода (Nautilus и Allonautilus) от семейството главоноги Nautilidae.

Трите "универсално" приети съвременни вида Nautilus от таксономистите на 21 век са Nautilus pompilius (типов вид), Nautilus macromphalus и Nautilus stenomphalus.

Наутилусите се появяват за първи път преди 500 милиона години по време на Камбрийския взрив на разнообразие и са далечни братовчеди на калмарите и сепиите.

Тези същества се определят като "живи вкаменелости", тъй като са останали почти непроменени в продължение на милиони години.

Те се срещат в тропическите води на Тихия и Индийския океан, близо до бреговете на Япония, Фиджи, Нова Каледония и Австралия.

Наутилусите имат черупка с диаметър 10 и 25 см и повече от 90 пипала - най-много от всички главоноги.

За разлика от тези на другите главоноги пипалата им имат вдлъбнатини и издатини, а не смукала. Тези вдлъбнатини и издатини са покрити с лепкав секрет, който помага на животните да захващат храната и да я подават към устата си. Те използват острата си, подобна на човка уста, за да разкъсат храната, а радулата (тъканна ивица, покрита с малки зъби) - за да я раздробят допълнително.

Наутилусите плуват с помощта на реактивно струйно задвижване, изхвърляйки водата от мантийната си кухина чрез сифон, разположен близо до главата им. Чрез регулиране на посоката на сифона те могат да плуват напред, назад или настрани.

За да избегнат хищниците през деня, наутилусите се задържат по дълбоките склонове на рифа на дълбочина до 700 м. През нощта мигрират на по-плитки дълбочини от около 70 м, за да се хранят и да снасят яйцата си.

Докато повечето главоноги живеят сравнително кратко, наутилусът може да живее повече от 20 години, като достига зрялост на 12 до 15 години. Женските снасят сравнително малко яйца - между 10 и 18 годишно. Излюпването на яйцата отнема около 12 месеца.

Подводни снимки на Nautilus samoaensis (A и B), Nautilus vanuatuensis (C) и Nautilus vitiensis (D). Кредит: Barord et al., doi: 10.3897/zookeys.1143.84427.

"Популациите на наутилусите в рамките на Американска Самоа, Фиджи и Вануату вече са били ефективно изолирани една от друга поради топлите температури на морската вода на повърхността, ограниченията за проникване на дълбочина под 800 м и техния нектобентосен начин на живот, който се изразява в безкрайно търсене на храна точно над дъното и по този начин в рамките на най-много няколко метра от бентосната среда", разказва морският биолог Грегъри Барорд (Gregory Barord) и колегите му.

За да опишат по нов начин всяка популация на наутилус в рамките на тези архипелази като уникален вид, изследователите са комбинирали морфологичните характеристики с публикуваните по-рано резултати от популационните геноми.

"Характеристиките, които показаха най-голяма диференциация между видовете, включваха множество белези на цветните шарки (т.е. процент пигментирана черупка при зрелите екземпляри и шарки на ивици) и, макар и все още да не са количествено определени, действителния "оттенък" на пигмента при прясно уловените екземпляри", обяснява Грегъри Барорд.

Трите нови вида, Nautilus vitiensis, Nautilus samoaensis и Nautilus vanuatuensis, представляват популации от наутилуси в най-източния край на общия ареал на разпространение на наутилусите.

Nautilus vitiensis обитава районите по крайбрежието на Вити Леву, Фиджи, в пристанищата Сува и Пасифик Харбър.

Nautilus samoaensis обитава районите край Паго Паго, Американска Самоа.

Nautilus vanuatuensis обитава райони в залива Меле, Вануату.

"Определянето на тези три популации като отделни видове дава представа за еволюционното разпространение на рода и пояснява бъдещите практики за опазване", посочват изследователите.

Справка: G.J. Barord et al. 2023. Three new species of Nautilus Linnaeus, 1758 (Mollusca, Cephalopoda) from the Coral Sea and South Pacific. ZooKeys 1143: 51-69; doi: 10.3897/zookeys.1143.84427

Източник: Marine Biologists Identify Three New Nautilus Species
Natali Anderson, Sci.News

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !