Индийски учени протестират срещу пропагандата на псевдонаука на конгреса ISC 2019

За втори път за четири години индийският научен конгрес се използва като трибуна за необичайни твърдения

НаукаOFFNews Последна промяна на 14 януари 2019 в 00:00 2550 0

Кредит Breakthrough Science Society

Протестът на индийските учени в Бангалор.

Индийски учени от цялата страна протестираха на 8 януари срещу ненаучните твърдения, дискредитиращи теориите на Алберт Айнщайн, Исак Нютон и Стивън Хокинг, направени на Индийския научен конгрес 2019 (Indian Science Congress 2019), съобщава Nature.

На конференцията присъства и премиерът Нарендра Моди, известен с псевдонаучните си изявления като това, че Ганеша - герой от индийската митология с човешко тяло и глава на слон - е свидетелство за постиженията на пластичната хирургия в древна Индия.

Научната общност в Индия бе възмутена, организираха се протестни митинги, индийски учени, организации и издания изразиха тревогата си от легитимирането на ненаучни идеи на такъв важен форум.

Групи изследователи проведоха протести в Бангалор, Кочи, Калкута и Тируванантапурам на 6 януари, призовавайки за прекратяване на презентациите на индийския научен конгрес, които подкрепят ненаучни лични убеждения.

„За втори път от четири години индийският научен конгрес се използва като платформа за необичайни твърдения. Всяка теория, основаваща се на лични убеждения и непотвърдена от науката, не би трябвало да има място на научния конгрес”,  заяви Сумитро Банерджи (Soumitro Banerjee), професор по физика и генерален секретар на Breakthrough Science Society (BSS), който организира протестите.

Учените са силно обезпокоени от тази тенденция - епизоди от митологията се предават като доказани постижения, като се опаковат с научни термини, които могат да завладят въображението и да ги представят на престижни събития, коментира Telegraph India.

Протестът в Кочи, Керала. Снимка: Breakthrough Science Society

В отговор на протестите организаторите на конгреса обявиха, че от следващата година ще изискват от ораторите да представят резюмета на своите изказвания.

„Също така ще осигурим модератори за всички сесии, които могат да гарантират, че съдържанието ще е научно”, заяви биохимикът Пременду Матур (Premendu Mathur), генерален секретар на Асоциацията на индийските научни конгреси в Колката.

"Ние се опитваме да направим всичко възможно. Проверяваме пълномощията на поканените. Но какво можем да направим, когато хората на отговорни позиции направят необосновани твърдения? ”

Конгресът е най-голямото годишно събрание на учените в страната. Тази година той се проведе в Джаландхар, Северна Индия, от 3 до 7 януари. За втори път от четири години конференцията бе порицана за предоставянето на трибуна на хора, които пропагандират ненаучни идеи - през 2015 г. говорител на симпозиума заяви, че древните индийци първи са строили самолети. Друг делегат на конгреса през 2016 г. в Майсур твърди, че бог Шива е първият природозащитник и че тигровата му кожа е обърнала процеса на стареене. Миналата година в Импхал министърът на науката на Индия Харш Вардхан заяви, че физикът Стивън Хокинг е казал, че Ведите имат теория, по-добра от теорията на относителността на Айнщайн.

По време на конгреса на 4 януари химикът Голапали Нагешвара Рао (Gollapalli Nageswara Rao), заместник-ректор на университета Андра във Висакхапатнам, цитира индийската поема „Махабхарата” като доказателство, че в Индия съществуват знания за ин витро оплождане и стволови клетки още от най-древни времена.

„Може ли жена да роди 100 деца в един живот? Преди хиляди години имахме тази технология. Имахме 100 Каурави от една майка… бебета от епруветки - заяви той.

Индийски научен конгрес 2019 (Снимка: Twitter @ ADUmedia)

Шокът бе донякъде заглушен от чувството за дежавю, както и от спомена, че „баба ми е го казала много отдавна”, пише Telegraph India. Онези, които твърдят, че се опитват да подбудят гордост за легендарното минало, изглежда са безразлични към друг резултат - тези неоснователни претенции биха могли да омаловажат истинския научен напредък, направен в древна Индия”, продължава изданието.

Рао също така твърди, че макар Чарлз Дарвин да е проследил еволюцията на видовете от морския живот до хората, теорията на Дашаватар (10-те превъплъщения на Вишну) отишла „отвъд“, като проследява еволюцията сред хората, например от „Рама“ до „политически“ нюансирания ”Кришна".

Той цитира хиндуистките епоси, за да твърди, че древните индийци притежават технология с управляеми ракети и че Раван има 24 вида самолети.

„Древна Индия е постигнала толкова много - в медицината, металургията, математиката. Трябва да уважаваме истинските постижения, а не да измисляме неверни твърдения”, заяви Сумитро Банерджи.

"Науката винаги е отворена за нова информация, но твърденията трябва да бъдат подкрепени от доказателства", подчертава физикът.

Неговият колега Келот Басавайа, професор и ръководител на неорганичната химия, коментира, че Рао вероятно се е опитвал да вдъхнови студентите, позовавайки се на "корелации" между древната и съвременната наука.

Кришнасвами Виджай Раджаван (Krishnaswamy VijayRaghavan), главен научен съветник на индийското правителство, написа в блога си пост, че е жалко, че заместник-ректор на държавен университет казва нещо, което е „научно напълно несъстоятелно”.

Друг делегат твърди, че идеите на Алберт Айнщайн и Исак Нютон са погрешни и че неговата собствена теория би довела до преименуването на гравитационните вълни като „вълни на Нарендра Моди“ (министър-председателят на Индия).

Скулптура на Ганеша - герой от индийската митология с човешко тяло и глава на слон.

След като правителството на Нарендра Моди пое управлението през 2014 г., част от учените все повече се притесняват от твърденията на правителствените функционери, които представят преувеличени виждания за древната индийска наука.

Министър-председателят Моди, в изявление на среща с лекари в болница в Мумбай през октомври 2014 г., бе свързал Ганеша (герой от индийската митология с човешко тяло и глава на слон) с пластичната хирургия в древна Индия, съдия от висшия съд в Раджастан през март 2017 г. твърди, че пауните се възпроизвеждат без секс, а министърът на младежкото образование през януари 2018 г. постави под съмнение еволюционната теория.

„Ние почитаме Ганеша; Трябва да е имало пластичен хирург в онази епоха, който да е сложил глава на слон върху човешкото тяло. Тогава трябва да е започнала пластичната хирургия. Трябва да има много такива области, в които нашите предци са се отличили”

Премиерът на Индия Нарендра Моди при откриването на болница.

Сумитро Банерджи от BSS заяви пред Reuters, цитиран от индийския News Central: "Това е много вредно за развитието на научната среда, тъй като тези идеи се разпространяват в Научния конгрес, който им придава авторитетност".

D Raghunandan (Снимка: Twitter / @ fisd19)

"През последните четири години бяха положени усилия за активно пропагандиране на псевдонаука и антинаучни възгледи, заяви Д-р Рагунандан (Raghunandan) от All India Peoples Science Network, позовавайки се на спора по време на неотдавнашния индийски научен конгрес. Той същевременно изрази загриженост относно атаките срещу критичното мислене в образователните институции.

Най-важното
Всички новини