Инструментът NIRISS на телескопа "Джеймс Уеб" е изключен

Ваня Милева Последна промяна на 27 януари 2023 в 08:20 8943 1

Концепция на художник за космическия телескоп Джеймс Уеб. Кредит: ESA.

Телескопът "Джеймс Уеб" има проблем. Един от инструментите му, NIRISS, съкратено от миджър и спектрометър без прорези за близка инфрачервена светлина (Near Infrared Imager and Slitless Spectrograph), е изключен. NIRISS извършва спектроскопия на атмосферите на екзопланети, наред с други неща.

Той не работи от неделя насам поради грешка в комуникациите.

Вътрешната комуникационна грешка доведе до изключване на софтуера. Няма индикации, че инструментът е повреден по някакъв начин, а останалата част от космическия апарат работи нормално.

NIRISS допълва другите инструменти на телескопа "Джеймс Уеб" (JWST), като осигурява "уникални възможности за наблюдение", обобщава НАСА.

Той се използва за изследване на атмосферите на екзопланетите, за откриване на първата светлина, известна още като Епоха на рекомбинацията, и за откриване на екзопланети. Той може също така да заснема популации от обекти и разполага с множество филтри, които увеличават универсалността му. Той може също така да разделя светлината от обекти, които са много близо един до друг.

Канадската космическа агенция (CSA) построява NIRISS като част от своя принос към мисията JWST. Тя конструира и сензора за фино насочване (Fine Guidance Sensor - FGS), който е физически комбиниран с NIRISS, но е отделен инструмент.

Не е ясно кога инструментът ще бъде отново включен, но това е лоша новина за наблюдателите. Времето за наблюдение на JWST е много търсено и не е ясно как това забавяне ще се отрази на графика на наблюденията.

Това не е първият казус, с който JWST се сблъсква. През декември той премина в безопасен режим за около три седмици поради софтуерна грешка в системата за контрол на положението. За кратко не работеше и инструментът MIRI (Mid-Infrared Instrument) на телескопа.

Източник:  Webb NIRISS Instrument has Gone Offline, Universe Today

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22547

1

dolivo

29.01 2023 в 12:47

Дано успеят да го презапишат с подобрена версия, уж така са проектирани тези системи