Исторически успех за SpaceX: Една кола в космоса и повторно използвани ракети (видео)

НаукаOFFNews Последна промяна на 07 февруари 2018 в 00:07 15489 3

Първата ракета Falcon Heavy, която след време ще изпрати хора до Луната и Марс, построена от частната космическа компания SpaceX, излетя успешно снощи, 6 февруари, за първото си пътешествие в един исторически изпитателен полет.

Освен двете потвърдени успешни приземявания за повторна употреба на ускорителите на първата степен на ракетата, Илън Мъск изпрати червения си автомобил Тесла към Марс с манекен на кормилото, подпрял лакът на прозореца, под звуците на музиката на Дейвид Бауи.

Силните ветрове отложиха за около два часа старта до 22:45 българско време. Ракетата Falcon Heavy излетя под аплодисменти от площадката 39А в космическия център Кенеди (KSC) - същата площадка, използвана от лунните мисии на НАСА Аполо и космическите совалки.

Зрителите и космическите фенове пристигнаха рано сутринта във вторник, за да изберат място, за да видят този специален старт.

Ракетата на SpaceX Falcon Heavy е най-мощната ракета, изградена някога, след Saturn V. Нейната първа степен се захранва от три основни ускорителя на базата на ракетата Falcon 9 с общо 27 двигателя (по девет на бустер) с тяга около 2.2 хиляди тона (22 819 килонютона) при излитане.

Тестовият полет бележи най-амбициозното постижение за SpaceX към днешна дата, обявено от главния изпълнителен директор на компанията Илън Мъск преди седем години. Неговият личен автомобил Tesla е част от мисията.

Видео, пуснато в понеделник вечер показа как Falcon Heavy ще стартира в орбита, носейки със себе си най-тежкия полезен товар, който някога SpaceX е изнасяла в космоса. Falcon Heavy на SpaceX може да издигне в орбита близо 64 метрични тона, което е повече от два пъти полезния товар на следващата най-близка по параметри ракета носител, Delta IV Heavy, при една трета от разходите, пише сайтът на компанията.

В ракетата е личния червен електромобил Tesla Roadster на Мъск, който ще бъде пуснат в космоса по елиптична траектория около Слънцето до Марс, където ще остане в орбита на Червената планета завинаги.

Обновено: Изминатият път на колата на Мъск досега: 

"Става въпрос за вярата в бъдещето и мисля, че бъдещето ще бъде по-добро от миналото и не мога да се сетя за нищо по-вълнуващо от това, да отидем там и да бъдем сред звездите", заяви Мъск.

"Това е тестов полет", заяви Илън Мъск на пресконференцията ден преди старта на 5 февруари. "Ако тестовият полет сработи, мисля, че ще сме готови да сложим сателити за следващата мисия". Такава мисия, добавя Мъск, би могла да се случи в рамките на следващите три до шест месеца.

Една кола в космоса и повторно използвани ракети

Изпитателният полет на Falcon Heavy бе може би един от най-очакваните ракетни стартове от години, а около 100 000 зрители станаха свидетели на събитието. Сред присъстващите бе известнят астронавт на Аполо 11 Бъз Олдрин, който видя как Falcon Heavy стартира от същата площадк, която той използва, за да долети до Луната през 1969г.

Falcon Heavy обаче е първата по рода си, нова порода чудовищни ракети за многократна употреба.

Двата странични ускорители на първата степен са летели и преди. Единият стартира комуникационния спътник Thaicom 8 през май 2016 г., а другият  изведе товарния кораб Dragon за НАСА през юли 2016 г.

И като в завладяващ космически танц трите основни ускорителя на първата степен се върнаха на Земята, подобно на много ракети Falcon 9 на SpaceX досега. Двата ускорителя се приземиха на мястото за кацане на Кейп Канаверал. Кацането им настъпи с разлика от 21 секунди след около 8 минути след старта.

Третият бе планирано да кацне на плаваща платформа на SpaceX с името "Разбира се, че още те обичам", разположена в Атлантическия океан. Но видеоемисията прекъсна преди да видим кацането. По последни данни, че оказа загубен, поради привършване на горивото.

Втората степен с полезния си товар продължи в космоса.

SpaceX успя да приземи 24 пъти ракетите Falcon - три пъти само за тази мисия.

Но може би най-очарователния момент в този старт е уникалния полезен товар на Falcon Heavy - автомобилът Tesla Roadster на върха на втората степен на ракетата.

Мъск обяви през декември, че червеният кабриолет, които притежава, ще бъде първият полезен товар на Falcon Heavy. След това, в понеделник, той разкри още една изненада -  облечен в скафандър манекен, наречен "Starman" (препратка към песента на Дейвид Бауи "Starman") на седалката на водача, хванал с дясната си ръка кормилото, а лявата ръка - с лакът на прозореца.

На около 28-та минута от тестовия полет втората степен, носеща автомобила, изключва двигателя си, слагайки край на основната фаза на изпитателния полет на Falcon Heavy. Ако всичко върви добре, втората степен ще премине в следващите 6 часа чрез поясите на Ван Алън на Земята, области на изключително висока радиация и след това ще рестартира двигателя си, за да изпрати Tesla-та с манекена Starman към Марс.

Тази маневра ще изпрати колата в орбита около Слънцето, на около 400 милиона км от Земята. Орбитата ще отнесе автомобила близо до Марс, но е "изключително малка" вероятността колата да достигне Червената планета, отбелязва Мъск. Това е планирано, за да не се замърсява Марс със земни микроорганизми.

Трите камери на автомобила ще предоставят "епични гледки" от пътешествието до Марс.

"Аз не съм притеснен за колата", каза Мъск. "Тя ще се оправи".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

3

Стефан

08.02 2018 в 08:44

Това ще излезе най-скъпата в историята реклама:) Тия дни е общото събрание на акционерите на "Тесла", а работата със счетоводството на тая марка май е съвсем печална ...

11568

2

PetarD

07.02 2018 в 12:21

"... с тяга над 22 хиляди тона (22 819 килонютона) при излитане."
Saturn V рапа да яде с нейните скромни ~3400 тона. Май-някой е добавил една излишна нула или е пропуснал една десетична точка/запетая. Иначе, както и Енергия (със скромните два старта), така и космическата совалка имаха повече тяга на старта от Falcon Heavy. Както и да е, браво на Мъск и целия екип. Поежелавам им следващия път да приземят и трите ускорителя и да им омръзне да го правят.