Изнудвания и анонимни "редактори" спъват Уикипедия

Наука OFFNews Последна промяна на 05 септември 2015 в 16:00 4429 2

Кредит Джими Уейлс, основателят на Уикипедия

Нито един медиен магнат в историята на човечеството не е достигал мощта на Уикипедия, която е способна да разрушава репутации от индустриално ниво. Въпрос на време беше обаче измамниците и изнудвачите да вземат преимуществото в този ресурс и да започнат да се възползват от него с цел печалба.

Британският вестник "Индипендънт" предвиди какво ще се случи: хиляди хора и бизнеси ще започнат да бъдат изнудвани от "редактори", които измамно ще предлагат да им подобрят репутацията за пари, а ако някой откаже "услугата" им, ще започне стане обект на изнудвания.

Трябва да бъде отговорено на много сериозни въпроси. Не само относно структурата на общността на сайта, която окуражава и защитава анонимното редактиране, но и относно Фондация Уикимедия като цяло. 

От благотворителност тя е натрупала активи от над 70 млн. долара, както и налични пари в брой отново в  размер на милиони. Всичко това е плод на агресивната ежегодна кампания за набиране средства, за да остане Уикипедия онлайн. Всъщност, сумата на година, за да продължава сайтът да работи, е около 3 млн. долара.

Въпреки това обаче самата фондация няма особен контрол над това, което се пише в нейните сайтове (Уикипедия, Уикиречник, Уикицитат, Уикикниги, Уикиизточник, Общомедия, Уикивидове, и Уикиновини) - потребителите могат да правят, каквото им хрумне. Нито пък изглежда способна да провежда кой знае какво вътрешно наблюдение.

В понеделник Уикимедия публикува съобщение в своя блог, че след направени проверки е била извършена чистка на измамните редактори. Профилите им били блокирани. Само че е трудно да си представим, че от фондацията едва сега са разбрали за практиките на въпросните "редактори" в нейните сайтове и за мащабите на действията им. "Това е все едно Москва да обяви инвазия в Русия, като каже, че ще затвори един-два пътя", коментира електронното издание "The Register".

Моментът на действията на фондацията също е лош. Подразделението на Уикимедия за Обединеното кралство си има собствен вътрешен зловреден "редактор". Скандалът там избухнал след като тогавашния председател на Консервативната партия открил, че репутацията му е разрушена от служител на въпросното подразделение. Извършителят се оказал политически активист от Либералната партия. Той бил санкционират от общността на Уикипедия, но не и от работодателя си. 

Представете си, че Уикипедия проверяваше самоличността на сътрудниците си и не позволяваше анонимно редактиране. Също така си представете, че тези, които нарушават системно правилата, можеха да бъдат санкционирани. Качеството на проекта щеше съществено да се подобри.

За съжаление обаче, в момента няма начин даден сътрудник да бъде определен дали е измамник. Дори при един последен случай уикипедианка докладвала на полицията друг уикипедианец относно сериозни сексуални обвинения. Впоследствие тя открила, че е обект на ненавист от "общността", тъй като била извършила най-тежкото престъпление в света на Уикипедия - била демаскирала уикипедианец!

Затова измамите ще продължават и продължават. Докато дойде ден, в който Уикипедия ще се разцепи или пък ще започне да бъде управлявана от пораснали хора. Друг вариант е да се създаде нова версия, която да запази ползите на онлайн-сътрудничеството, но да елиминира измамите, изнудванията и редактирането в полза на нечий интерес.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

07.09 2015 в 15:44

FSTQ ри си кавал нещастен.Индипендът е собственост на руския олигарх Медведев. Много си прост кой води пропагандата.

06.09 2015 в 13:42

"Това е все едно Москва да обяви инвазия в Русия, като каже, че ще затвори един-два пътя", коментира електронното издание "The Register".

На всички в устата им е Русия. Що не даде за пример агресорите от САЩ, м? Горко ще плачат всички изчадия адски.