Изригванията на вулкана Етна, наблюдавани от космоса (сателитни снимки)

Ваня Милева Последна промяна на 08 март 2021 в 11:10 4649 0

Планината Етна изригва, както се вижда от космоса на 18 февруари 2021 година. Кредит: Landsat data from the U.S. Geological Survey

Планината Етна в Сицилия изхвърляше лава в продължение на седмици по време на поредица от изригвания, уловени от множество спътници, обикалящи около Земята.

Етна, най-активният вулкан в Европа, е в активно състояние от 2011 г. Последната поредица започна на 16 февруари. Вулканът изригна отново на 18 февруари и след това пак между 20 и 23 февруари По време на тези изригвания се изстрелват фонтани от лава високо в нощното небе, достигайки 700 метра височина в началото на месеца и достигайки 1,5 км в следващите дни към края на февруари.

Тези най-скорошни изригвания "бяха сред най-яростните в младата история на югоизточния кратер", отбелязва в изявление на НАСА Марко Нери (Marco Neri), вулканолог от Националния институт по геофизика и вулканология на Италия.

Задачата на сателитите на американската агенция за наблюдение на Земята е да проверят дима, пепелта и лавата, изхвърлени от вулкана. На 18 февруари камера OLI (Operational Land Imager) на борда на сателита на НАСА за геоложки проучвания Landsat 8 засне естествен цветен изглед на вулкана, насложен с данни от инфрачервения диапазон, за да покаже горещите зони или местата, където е пробила лавата.

На това изображение, направено от космоса, може да видите изригването на Етна, един от най-активните вулкани в целия свят. Изображението е заснето на 18 февруари от мисията на Европейската космическа агенция Copernicus Sentinel-2, която се състои от два различни орбитални спътника за наблюдение на Земята. Вулканът изригна два пъти за по-малко от 48 часа, на 16 февруари и след това отново на 18 февруари, б9ълвайки пепел и изливайки фонтан от лава. Кредит: сmodified Copernicus Sentinel data (2021), processed by ESA, CC BY-SA 3.0 IGO )

Също на 18 февруари мисията на Европейската космическа агенция Copernicus Sentinel-2, която се състои от два спътника, наблюдава изригването. Европейските сателити уловиха момент, в който чрез инфрачервени камери, се показа лавата в ярко оранжево и червено.

Планината Етна изригва на 23 февруари 2021 г., както се вижда от VIIRS на NOAA-20. Кредит: NASA Earth Observatory image by Joshua Stevens, using VIIRS day-night band data from the Joint Polar Satellite System. (Изображение на обсерваторията на НАСА от Джошуа Стивънс, с данни VIIRS за деня и ноща от Съвместната полярна сателитна система)

Няколко дни по-късно, когато Етна изригна отново на 23 февруари, сателитът NOAA-20 на Националната океанска и атмосферна администрация на САЩ засне изображение с инструмента си VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite), който подчертава шлейфовете, идващи от вулкана.

Landsat 8 наблюдава вулкана отново на 25 февруари, този път през нощта. Използвайки термични и късовълнови инфрачервени ленти, той успя да покаже лавата отдолу въз основа на топлината, която се излъчва от нея.

Въпреки че тези неотдавнашни изригвания са впечатляващи, те причиняват по-скоро смущения, отколкото големи щети на околността според изявлението на НАСА. Пепелта, идваща от Етна, временно затвори летището в Катания, а местните жители на Сицилия трябваше да се справят с падащата пепел и камъни.

Източник: Mount Etna's fiery eruptions seen from space (satellite photos), Live Science

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !