Как да оцелеем в "Играта на тронове" според науката

НаукаOFFNews Последна промяна на 11 декември 2018 в 10:12 10328 0

Ако искате да оцелеете в "Игра на тронове", трябва да сте благородници, жени и "гъвкави" в представата си за лоялност, коментира Live Science.

В едно ново проучване, публикувано в Injury Epidemiology, епидемиолози от Университета Маквейър в Австралия анализират смъртта на ключовите герои в серията на HBO "Игра на тронове" (Game of Thrones) и установяват, че благородниците загиват по-рядко от обикновените хора, а жените оцеляват по-често от мъжете.

Васалите, които остават верни на сюзерена си, живеят средно два пъти по-малко от предателите като Тирион Ланистър, който умело лавира избирайки печеливша стратегия за оцеляване.

Това са оценките на австралийските медици, които анализират вероятността от оцеляване на 330 персонажа от поредицата по техните социално-демографски характеристики.

Когато работи върху серията от романи „Песен за огън и лед", Джордж Мартин е вдъхновен от истински събития, случили се в средновековна Европа. По-специално, войната на Червената и Бялата роза, която водят претендентите за английската корона през 15 век в продължение на 30 години.

Ето защо, не е изненадващо, че книгите и сериите се оказаха много кървави.

Медиците Рейдър Листад (Reidar Lystad) и Бенджамин Браун (Benjamin Brown) от Австралийския университет в Маквейър решиха да анализират причините за смъртта на героите от поредицата „Игра на тронове” и възможните причини, които им позволяват да оцелеят. Изследователите преглеждат независимо 67-те епизода от седемте публикувани сезона, анализират данни от imdb.com и събират социално-демографските данни за важните герои. Също така, ако някой от тях умре, учените добавят към описанието причината за смъртта и общото време, което този герой живее в поредицата, от момента на появата му до смъртта. Сред социо-демографските данни авторите вземат предвид пола и социалния статус на персонажа, вида на професията, религиозната принадлежност и отношенията васал - сюзерен.

Учените класифицират персонажите на „копринени яки” - хора, занимаващи се с интелектуална дейност - търговци, владетели, политици, духовници и „кожени яки” - хора, които работят с ръцете си, по-специално земеделци и воини. Авторите разделят героите от поредицата и по социален статус - „висок” и „нисък”.

Авторите събират информация за 330 персонажа от поредицата. 237 (72 %) от тях са мъже, 226 (69 %) - са с нисък социален статус и 196 (59 %) - „кожени яки”. До края на седмия сезон повече от половината герои (186 души, 56 %) са мъртви. И само двама от тях умират от естествена смърт, Мастър Еймън Таргариен от Черния замък и старата Нан, прабабата на Ходор. Най-честата причина е  нараняване - 137 души (74% от загиналите). Много герои са изгорени (22 души или 12 %) и са отровени 9 души или 5 %. Времето на екрана от момента на появата до момента на смъртта, варира от 11 секунди до 57 часа и 15 минути. Средното време на преживяване е 28 часа и 48 минути. Според изчисленията на изследователите вероятността за оцеляване през първия час след появата на актьора е 86%.

Също така, учените оценяват вероятността от оцеляване на героите в зависимост от техния пол, социален статус, васална вярност и честотата на появата на екрана. Оказа се, че жените и благородниците оцеляват по-дълго, както и героите, които рядко се появяват на екрана, и нечестните васали, които не остават верни на своите сюзерени (във всички случаи р <0,001 като статистически значими се определят при р <0,05 и статистически силно значими при р <0,001). Интересното е, че лоялността струва на героите от поредицата им излиза много скъпо. Тези, които са верни на своите сюзерени, живеят два пъти по-кратко от тези, които им изменят по егоистични причини (средното време за оцеляване е съответно 24,3 часа и 55,2 часа). Социалният статус също играе важна роля - създателите на сериала два пъти по-често жертват хората с по-нисък социален статус от тези с висок (средното време за оцеляване е съответно 19 и 38 часа).

Статистика за смъртността и вероятността за оцеляване на героите от Играта на троновете. Reidar lystad

Изследователите подчертават, че високата смъртност на героите от поредицата има исторически корени. Изследователите казват, че средно в древни времена или при примитивните племена около 25% от населението са загивали при военни конфликти или сблъсъци. В Западна Европа през Средновековието тази цифра намалява до 0.07% (70 души на 100 хиляди от населението), а в днешно време по-малко от 7 души умират от насилствена смърт на 100 000 души по данни на СЗО.

Може би причините за драстично намаляване на броя на насилствените смъртни случаи в Средновековна Европа, са следствие на възникването на централизирани държави, при които единствено властите могат законно да използват сила за разрешаване на конфликти. Развитието на търговските отношения също изиграва роля - става по-изгодно да се търгува, отколкото да се граби. Идеите на хуманизма започват да се развиват и стойността на човешкия живот се увеличава.

Авторите отбелязват, че и в света на "Игра на тронове" има потенциал за предотвратяване на много насилствени смъртни случаи. Ако си представим, че във Вестерос се появи стабилно правителство (или правителства) и започнат да се развиват и укрепват търговските отношения и на двата континента, "високопоставените" ще инвестират в изграждането на инфраструктура, училища и болници и провеждат политики, които предотвратяват жестоката смърт на хората, възможно е броят на такива случаи да намалее значително.

Според Листад, всички тези открития не могат да изненадат обикновените зрители. Но все пак може да представляват интерес за упоритите фенове.

"Ние идентифицирахме няколко фактора, които са свързани с по-леко или по-трудно оцеляване", заяви изследователят, "което може да ни помогне да предположим кой ще надделее в последния сезон".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !