Как изглеждат карибските острови преди и след урагана Ирма

НаукаOFFNews Последна промяна на 13 септември 2017 в 00:31 7076 0

Публикувани са първите сателитни снимки, които показват степента на щетите, причинени от урагана Ирма в Карибския басейн.

Хиляди души в Карибите сега започват дългия процес на възстановяване на нормалния си начин на живот след урагана, който за първи път се появи на Барбуда миналата сряда с ветрове със скорост до 290 км/час.

Когато небето се изчисти в края на миналата седмица сателитите успяха да заснемат унищожения ландшафт на островите Тортола, Търкс и Кайкос, Британските Вирджински острови, Антигуа, Барбуда и Некер - частният остров, собственост на британския милиардер Ричард Брансън.

Сравнявайки тези нови изображения със заснетите преди пораженията на урагана, става ясно, че ще са нужни огромни усилия и средства, за да се възстановят красивите пристанища и плажове, които сега са изпълнени с отломки.

Преди: Остров Некер с луксозния дом на магната Ричард Брансън през ноември 2016 г. След: Остров Некер на 9 септември след урагана

Домът на Брансън може да се види в долната лява част на острова. Вижда се хеликоптерната площадка вдясно на острова, близо до брега на морето, която е напълно погребана с пясък след бурята

Тези изображения показват град Парам, Тортола, най-големият от Британските Вирджински острови. Вляво: Ноември миналата година. Вдясно: В петък след урагана Ирма.

Преди: Въздушни снимки показват как яхтеното пристанище в Тортола, Британски Вирджински острови, е изглеждало преди урагана. След: Сателитни снимки показват пристанището в Тортола след урагана Ирма.

Досега броят на жертвите на урагана Ирма е около 40, а щетите, причинени на сгради и инфраструктура се оценяват на над 200 милиарда долара. Експерти казват, че това е най-скъпоструващият ураган в историята.

14 души загинаха на остров Сент Мартен - разделен между Франция и Холандия - и Сен Бартелеми.

Преди: Самолетни снимки показват как град Кодрингтън изглежда преди ураганът да опустоши остров Барбуда. След: Снимки от самолет на град Кодрингтън, о. Барбуда след урагана.

Преди: Сателитни снимки на DigitalGlobe показват Провидансиал, остров в северозападните Кайкос, част от островите Търкс и Кайкос, британската отвъдморска територия на 1 януари 2016 г. След: Снимка на Провидансиал, Търкс и Кайкос, 10 септември.

Преди: Сателитни снимки на Ансе Марсел на остров Сен Мартен. След: Островът след бурята.

Ураганът Ирма унищожи толкова много растителност, че карибските острови промениха цветовете си

Погледнати отдалече Карибите също изглеждат различно, разкрива НАСА. Островите, потънали в зеленина в края на август, останаха кафяви и безплодни след урагана.

"Защо островите потъмняват? Възможно е ветровете на урагана да са унищожили растителността на островите, оставяйки гола земя, заснета от камерата на сателита, пише Катрин Хансен (Kathryn Hansen) от обсерваторията на НАСА Earth Observatory. А листата, които са останали, са изсъхнали и покафенели от солените пръски, донесени от бурята.

Островът Върджин Горда (на снимката долу) е заснет от спътника Landsat 8. Цветът на океана изглежда по-светъл и по-син след бурята, вероятно защото развълнуваните води по-добре разсейват светлината, пише Хансен.

На долната снимка, направена от сателитите на НАСА Terra и Aqua, се виждат островите Барбуда и Антигуа (вдясно) и Сейнт Китс и Невис (вляво). Пораженията са ясно видими. Лявото изображение показва островите на 21 август, 2017 г.,  дясното изображение показва опустошения ландшафт на 8 септември.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !