Какаото понижава кръвното налягане само когато е повишено, показва проучване

Ваня Милева Последна промяна на 29 юли 2022 в 00:01 3875 0

Ново проучване потвърждава, че какаото може да намали кръвното налягане и артериалната скованост, само когато е повишено. Кредит: Wikimedia Commons

Какаото намалява кръвното налягане и сковаността на артериите само когато е повишено, установява ново проучване.

По-рано е установено, че какаовите флаваноли понижават кръвното налягане и артериалната скованост, както някои лекарства за кръвно налягане. Но остава неизвестно колко ефективни са флаванолите в ежедневието за намаляване на кръвното налягане, тъй като предишни проучвания в тази област са били извършвани в строго контролирани експериментални условия.

Новото изследване на Университета в Съри намалява опасенията, че какаото като средство срещу повишено кръвно налягане може да представлява риск за здравето, като намалява кръвното налягане, когато не е необходимо, проправяйки пътя за потенциалното му използване в клиничната практика.

В това първо по рода си изследване се проучва употребата на флаваноли, съединение, открито в какаото, за понижаване на кръвното налягане и артериалната скованост при индивиди извън клиничните условия.

„Високото кръвно налягане и артериалната скованост увеличават риска от сърдечно-съдови заболявания и инсулти, така че е изключително важно да изследваме иновативни начини за лечение на такива състояния", коментира Кристиан Хайс (Christian Heiss), професор по сърдечно-съдова медицина в Университета в Съри.

„Преди дори да обмислим въвеждането на какаото в клиничните практики, трябва да проверим дали резултатите, докладвани преди това в лабораторни условия, безопасно се превеждат в реални условия, когато хората се занимават с ежедневните си дейности.“

В продължение на няколко дни единадесет здрави участници консумират, в редуващи се дни, шест капсули какаов флаванол или шест плацебо капсули, съдържащи кафява захар. На участниците е поставен апарат за кръвно налягане на горната част на ръката и щипка за пръсти, измерваща скоростта на пулсовата вълна (PWV), която измерва нивата на артериална скованост.

Измерванията на кръвното налягане и PWV са правени преди консумация на капсулите и на всеки 30 минути след приема през първите три часа, а след това на всеки час за останалите девет часа. Изследователите установяват, че кръвното налягане и артериалната скованост се понижават при участниците само ако е високо и няма ефект, когато кръвното налягане е ниско сутрин.

Показателно е, че ефектите също са идентифицирани за първи път осем часа след консумацията на какаото. Изследователите смятат, че този втори пик може да се дължи на това как бактериите в червата метаболизират какаовите флаваноли.

„Положителното въздействие на какаовите флаваноли върху нашата сърдечно-съдова система, по-специално върху функцията на кръвоносните съдове и кръвното налягане, е неоспоримо. Лекарите често се опасяват, че някои таблетки за кръвно налягане могат да намалят кръвното налягане твърде много“, обяснява професор Хайс.

„Това, което открихме, показва, че какаовите флаваноли намаляват кръвното налягане само ако то е повишено“.

Освен това професор Хайс добавя, че проучването е показало и важната роля на „личните здравни монитори в развитието и прилагането на ефективна персонализирана грижа“.

Справка: Mariam Bapir, Paola Campagnolo, Ana Rodriguez-Mateos, Simon S. Skene, Christian Heiss. Assessing Variability in Vascular Response to Cocoa With Personal Devices: A Series of Double-Blind Randomized Crossover n-of-1 Trials. Frontiers in Nutrition, 2022; 9 DOI: 10.3389/fnut.2022.886597

Източник:

Cocoa shown to reduce blood pressure and arterial stiffness in real-life study, University of Surrey 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !