Каква е разликата между пленниците на Слънчевата система и нейните жители?

След като изчисляват вероятността да се уловят междузвездни обекти от гравитацията на Слънцето и Юпитер, астрономите определят колко пленници обикалят около Слънчевата система

НаукаOFFNews Последна промяна на 28 ноември 2018 в 10:48 6519 0

Оумуамуа, първият открит междузвезден обект в Слънчевата система. Концепция на худиожник. Кредит: ESA/Hubble, NASA, ESO, M. Kornmesser

Първият междузвезден обект 'Оумуамуа, открит от системата за телескопи Pan-STARRS през 2017 г., позволи да се оцени плътността на разпределението на подобни на него "скитници" от други звездни системи в околността на нашата, както и да се изчисли количеството, което може да бъде уловено от гравитацията на Слънцето и Юпитер.

В новото проучване, прието за публикуване в списание Monthly Notices of the Royal Astronomical Society, сътрудниците на Университета Харвард  Ави Льоб (Abraham Loeb) и Амир Сирай (Amir Siraj) обмислят възможността за идентифициране на уловените междузвездни обекти чрез техните орбитални параметри.

"Използвахме нови данни за оценка на вероятността за улавяне на междузвездни обекти чрез гравитационното влияние на Юпитер и Слънцето. Полученият брой обекти, подобни на 'Оумуамуа, уловени от Слънчевата система през целия период на съществуването й, са около 6 000, около двеста от които са доста лесно идентифицируеми и най-малко 66 могат да бъдат наблюдавани в бъдеще с телескопа LSST (Large Synoptic Survey Telescope)", пишат авторите.

Но как да определим кои обекти са се родили в газово-праховия протопланетарен облак на нашата звезда и които са попаднали под нейното гравитационно влияние, "откраднати" от други системи и изминали милиони километри, за да достигнат Слънчевия квартал?

Каква е разликата между пленниците на Слънчевата система и нейните жители?

Учените изследват характеристиките на орбитите на междузвездните скитници, като симулират гравитационното им улавяне от системата Юпитер-Слънце, след което сравняват получените параметри с обекти с подобен размер, но родени в Слънчевата система. Оказа се, че най-добрият начин за разграничаване на популациите е разликата в техните орбитални наклони спямо равнината на Слънчевата система.

Траекторията на 'Оумуамуа. via GIPHY

Важен резултат от проучването е списък с 4 кандидати за произход извън Слънчевата система, а именно 2018 TL6, 2017 SV13, 2011 SP25 и 2017 RR2. Освен това, астрономите се съмняват, че астероидът (514107) 2015 BZ509 е междузвезден. Орбитата му съответства на член на уловената популация, но неговите параметри са все пак в зоната с относително ниска 

Снимка на междузвездния обект 'Оумуамуа. Кредит: ESO / K. Meech

Съществува силен научен интерес в търсенето на междузвездни обекти. Тяхното изследване може да даде по-задълбочено познание за общите закони за формирането на планетните системи, както и перспективата за откриване на признаци на живот, възникнал в други звездни системи.

"Наблюдението им, както и възможните мисии за кацане на повърхността им, ще ни позволят да открием (или да не открием) признаци на живот извън Слънчевата система, без да е необходимо да изпращаме междузвездни сонди", заключават авторите.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !