Какво кара някои хора да кихат при излагане на слънчева светлина?

Наука OFFNews Последна промяна на 07 ноември 2015 в 10:00 12113 0

За някои хора, рязкото излагане на слънчевата светлина предизвиква неочакван рефлекс - те кихват. Има изключително реален шанс това да се случва на вас или на ваш приятел. Нарича се "фоторефлекс за кихане" (photic sneeze reflex) и е много по-често срещан отколкото си мислите - между 17 и 35% от човешката популация според неофициални проучвания.

Но какво го причинява?

Кихането не може да се контролира - то е един от вродените рефлекси на тялото ни и обичайно е свързано с дразнене в носа. От тук сигналът се прехвърля през нервните пътища до мозъка, който връща сигнал, водещ до мощно изхвърляне на въздух през устата и носа, което не само помага за изключително бързото изхвърляне на секрет или дразнещи частици от дихателните пътища (с около 16 км/ч), но също води и до свиването на редица мускули в тялото, включително на клепачите и трахеята.

Когато става дума за кихане вследствие на слънчевата светлина, дори гръцкия философ Аристотел забелязал феномена и го споменал в главата, посветена на носа в своята книга за Проблемите: "Защо топлината на слънцето предизвиква кихане, но не и топлината от огъня?"

Въпреки това фоторефлексът за кихана няма нищо общо с температурата, а вместо това изглежда е следствие на кръстосани нервни пътища някъде по дължината на тройния нерв. Известен още като пети краниален нерви, това е най-големият и най-сложен чифтен нерв в главата, съдържащ три основни разклонения, водещи към очите, носната кухина и челюстта. Това е доста натоварено място по отношение на интензивността на нервното предаване, така че не е изненадващо, че тройният нерв понякога предизвиква провеждането на грешни рефлекси. Ярката светлина предизвиква свиване на зениците, но при това може да се изпрати погрешен сигнал и към носа.

Друга хипотеза свързана с нервната система твърди, че кихането предизвикано от слънцето може да възниква вследствие на "парасимпатикусува генерализация": процес, който възниква, когато една част от парасимпатикусувата нервна система - например, тази инервираща зеницата на окото - се възбуди от стимул, който след това успява да активира и други части на тази система - като лигавицата на носа.

В която и част на нервната система да е основната причина за проблема, учените са установили генетична връзка с кихането, предизвикано от слънцето. "Рефлексът сега е известен със странния акроним Achoo, което идва от английски: Autosomal Dominant Compelling Helio-opthalmic Outburst (Автозомно доминантно неконтролируемо Слънце-индуцирано кихане, директен превод)", коментира Джейсън Голдмън от BBC. "Автозомен, защото конкретния ген се намира в една от автозомните хромозоми (не се намира в X или Y половите хромозоми); "доминантен", защото наследяването само на един от алелите от който и да е от двамата родители е достатъчно за проява на белега."

Въпреки че най-често фоторефлекса за кихане се свързва със Слънцето, той може да се осъществи и при други резки излагания на ярка светлина, например светкавица на фотопарат в тъмна стая. И тъй като е сравнително безобидно състояние, можете спокойно да експериментирате върху свой приятел, който проявява този рефлекс. Само гледайте приятеля ви да не работи в същия момент с флекс или ъглошлайф. И помнете - не сме ви давали ние идеята.

Източник: Science Allert

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !