Канабисът формира фалшиви спомени

Мариана Василева Последна промяна на 09 юни 2021 в 12:58 8021 0

Кредит Pixabay

Прекалената употреба на канабис прави хората по-предразположени към формирането на фалшиви спомени. До този извод са стигнали група холандски учени от Факултета по психология и невронауки в Маастрихтския университет. Те твърдят също така, че констатациите им имат значителни правни последици.

Д-р Лилиан Клофт от Маастрихтския университет е започнала да изследва заедно със своите колеги ефектите от канабиса върху формирането на паметта. Известно е, че канабисът влияе на дълготрайните спомени. По-ранни проучвания показаха, че пушенето на трева с години води до увреждане на вербалната памет, ученето и вниманието. Последните изследвания обаче не само потвърждават всичко това, но хвърлят допълнителна светлина по темата.

Д-р Лилиан Клофт от Маастрихтския университет. Кредит: Twitter

При воденето на съдебни дела например, често се разчита на свидетелствата и спомените на очевидци, но любителите на марихуаната (както и на други наркотични вещества) представят неверни (измислени) спомени. В този смисъл, те не са надеждни свидетели и не може да им се вярва, твърдят изследователите. Според тях преди да се снемат свидетелски показания или да се изслуша даде версия, трябва да се прави тест за наркотици. Така ще бъде избегнато изкривяването на истината. Влиянието на канабиса върху паметта е особено важен въпрос, тъй като има тенденция за легализирането му в различни части на света, обясняват изследователите. И допълват, че докато за някои групи хора свободната употреба на марихуана може да е нещо добро от гледна точка на здравето им, то при други настъпват такива промени, които могат да се окажат проблем от правна гледна точка.

Всеки човек е в състояние да създава спомени за събития, които не са се случили, да променя подробности от минали преживявания и дори да насажда напълно неверни спомени в съзнанието на други хора. Ситуацията при пушещите трева обаче е значително по-сложна, защото те доказано генерират лъжливи факти и събития.

За целта на своя експеримент Д-р Лилиан Клофт и екипът тествали ефектът на канабиса върху спомените на 64 здрави доброволци, които активно пушели трева. След това сравнили резултатите с тези от контролната група, в която хората смятали, че пушат трева, но всъщност не им давали изсушена марихуана, а билки със сходни характеристики (плацебо ефект).

Екипът тествал спомените на участниците веднага след излагането на съставките в тревата, както и една седмица след това, използвайки за целта две простички задачи. В първата задача всички участници разглеждали списък с 15 асоциативно свързани думи. Хората, пушещи трева, са съобщавали, че във въпросния списък има думи, които реално не били упоменати там. Онези, които са пушели билки вместо канабис, безпогрешно повторили всички думи.

Във втората задача учените използвали виртуалната реалност, за да създадат някакво преживяване. Едното било свързано със сбиване на ЖП гара, а другото - с кражба на чанта в бар. Участниците в първия сценарий били само очевидци, а във втория – извършителите. След това доброволците трябвало да отговорят на въпроси свързани със случилото се.

По време на тези интервюта изследователите са вмъквали неточна информация, която уж е разказана от втори очевидец. Освен това били задавани подвеждащи въпроси и такива, които правят дадени внушения. Групата от хора, които пушат трева, тотално видоизменили ситуацията, за разлика от тези на плацебо. Това ясно се видяло и когато тестовете били повторени след седмица. Учените обаче открили, че след по-продължителна употреба на марихуана, дори ако доброволците пушели само от време на време, те продължавали да си измислят факти и събития, които не отговарят на реалността.

„По всичко личи, че канабисът увеличава склонността към запаметяването на фалшива информация. Тези хора имат способността да свързват събитията по тотално погрешен начин, както и да си измислят несъществуващи факти“, се казва в заключенията на холандските учени, където канабисът е легализиран и масово се използва.

Въпреки че някои държави са легализирали употребата на канабис, учените настояват за още изследвания преди пускането на пазара на препаратите със съдържание на марихуана. Кредит: Elsa Olofsson: https://www.flickr.com/photos/elsaolofsson/50610714238, Link to: https://cbdoracle.com/ Wikimedia Commons

На този фон Европарламентът настоя за по-широка употреба на медицинския канабис през февруари. Лекарствата, съдържащи марихуана, да бъдат включени в списъка с медикаментите, покривани от здравната каса, призоваха евродепутатите в специална резолюция.

Те посочват нуждата от научни изследвания по отношение на медицинския канабис и искат по-широка употреба на препаратите със съдържание на марихуана. ЕП се позовава на „безспорни доказателства, че канабисът има терапевтичен ефект при третиране на хронична болка при възрастни и очевидно подобрява симптомите на мускулни спазми при множествена склероза“. Резолюцията посочва още, че „веществото действа като антиеметично средство при лечение на гадене и повръщане, предизвикано от химиотерапия“.

Макар и да не е обвързващ, в приетия документ членовете на Европарламента призовават Европейската комисия и националните органи да направят ясно разграничение между медицинския канабис и другите видове употреба на тревата, като по този начин създават осведоменост сред обществеността относно значението на канабиса и неговите различни употреби.

По-рано тази година Световната здравна организация официално препоръча канабисовото съединение канабидиол да не се класифицира като контролирано вещество в международен план. Според резолюцията на ЕП легализирането на медицинския канабис ще ограничи черния пазар, ще гарантира качеството и ще донесе допълнителни приходи в обществените бюджети.

Евродепутатите посочват още, че канабисът може да бъде ефективен за подобряване апетита на болни от СПИН. Той още може да спомогне за облекчаване симптомите на психозата, синдрома на Турет, алцхаймер, артрит, астма, болестта на Крон и дори на глаукомата.

Сред изискванията към държавите членки е те да осигуряват равен и безопасен избор на пациентите между различните видове, основани на канабис, лекарства, като същевременно се гарантира, че болните са придружавани от специализирани медицински специалисти по време на тяхното лечение.

Редица държави от ЕС легализираха употребата на някои форми на канабис или канабиноиди за медицински цели, а други са в процес на обсъждане на подобни промени в тяхното законодателство. В САЩ вече има десетки ферми, отглеждащи канабис за медицински цели.

У нас редица българи признават, че ползват лекия наркотик, за да намалят силните болки при различни свои състояния. Починалата през 2017 г. Елена Маразова, дъщеря на историка и кандидат за вицепрезидент през 1997 г. Иван Маразов, даже се опита да проведе кампания за легализирането на тревата за медицински цели.

„Болна съм от рак, с куп метастази. Химиотерапията наистина ми разказа играта. Принудих се да пуша марихуана, защото няма как да се снабдявам с лекарства на тази основа. Пуша всеки ден по малко и болките ми наистина драстично намаляват. Ужасно е да те третират като престъпник или наркоман, когато просто се лекуваш. Необходим е един сериозен дебат, за да може стотици хора, които са в моето положение, наистина да получат облекчение за болките си“, каза в свое интервю Елена малко преди да си отиде от коварната болест.

Любопитно: 98% от хората, използващи лекарства с различна степен на съдържание на медицински канабис, са посочили, че наистина чувстват силно облекчение на болката. Проучването е осъществено сред 3820 души в САЩ в периода март-ноември 2017 г. Около 1% чувстват по-малка болка, но не са сигурни, че причина за това са лекарствата с марихуана, а друг 1% твърдят, че няма промяна в състоянието им.

Източници:

Cannabis increases susceptibility to false memory, Maastricht University

Cannabis could make people more prone to false memories, Pop Central

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !