30 януари 2023
Категории
 •  Космос
 •  Физика
 •  Науки за земята
 •  Биология
 •  Медицина
 •  Математика
 •  Научни дискусии
 •  Разни
FACEBOOK

Кандидат за липсващото звено в еволюцията на многоклетъчните е открит на дъното на океана

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 09 май 2015 в 13:18 154730
Снимка: EYE OF SCIENCE/SCIENCE SOURCE

Шведски учени са открили микроорганизъм, който може да е преходна форма от прокариотни към еукариотни едноклетъчни организми, от които по-късно се развиват по-сложните многоклетъчни форми на живот - растения, гъби и животни.

Прокариотите, най-примитивните организми като бактерии и археи имат прост клетъчен строеж - те нямат дори ядро, но преди два милиарда години са дали началото на еукариотите. Еукариотите са вече много по-сложни клетки и изграждат всички многоклетъчни организми, включително и нас, хората.

За това, как е станал този еволюционен скок има няколко теории:

 • Теорията за инвагинация (автогенната теория) предполага, че мембранните органели са произлезли чрез инвагинация (вгъване) на периферната мембрана на клетката, а автономността на пластидите и митохондриите се обяснява с превземането на генетичен материал, разсеян в клетките на прокариотите.
 • Съгласно теорията на пряката филиация, всички организми на Земята са произлезли от един тип бактерии, а всички растения и животни – от един тип микроби-еукариоти. Фотосинтезиращите бактерии дали началото на водораслите, а после растенията или някои водорасли загубват своите пластиди и се превръщат в прародители на гъбите и животните.

 • Според теорията за ендосимбиозата еукариотите са се появили в резултат на симбиозата на няколко разновидности на бактерии-прокариоти. Най-вероятно, митохондриите са произлезли от аеробни алфа-протобактерии, пластидите – от цианобактерии, а цитоплазмата – от някаква архея. Родоначалниците на органелите са влезли в главната клетка може би като жертва или като вътрешен паразит, след което комбинацията става взаимноизгодна за двата организма.

По някой от тези пътища (като най-голямо основание има последния) преди 2 милиарда години е станал този съдбовен преход.

Прокариотна клетка
Еукариотна клетка

Шведският биолог Тийс Етема (Thijs Ettema), изследващ археите на дъното на Атлантическия океан, смята, че е открил кандидат за "преходно звено" между прокариоти и еукариоти

Неговият екип е намерил необичайни гени в седиментни проби, събрани около подводните вулкани "Замъка на Локи" между Гренландия и Норвегия. Първоначалният анализ показвал ДНК фрагменти от неизвестен досега микроорганизъм. 

Учените пресъздали с най-голяма точност генома на създание от царството на археите, които са определение прокариоти. Те го нарекли Локи (Lokiarcheum), на името на един не много приятен скандинавски бог.

Къде се намира Локи в еволюционното дърво. Илюстрация: Nature

За своя изненада, биолозите открили гени, характерни за еукариотите - свързани с актин (протеин, изграждащ цитоскелета), гени на ензими, отговарящи за транспорта на вещества във везикулите (мехурчетата в клетките) и няколко гена на протеиновия комплекс ESCRT, които при еукариотите регулират сгъването на мембраната.

Анализът на гените на Локи показвал, че първите еукариоти са имали актинов цитоскелет и елементарна система на вътреклетъчен транспорт, но е липсвало ядро и митохондрии.

Изследването е публикувано в списание Nature, а за него съобщава Science magazine.


Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.