"Касини" показа снимки на най-високата планина на луната на Сатурн Титан

Наука ОFFNews Последна промяна на 25 март 2016 в 16:30 4320 0

Благодарение на мисията "Касини" учените успяха да определят най-високата планина, наречена Митрим Монтес на Титан, най-големия спътник на Сатурн. Космическият апарат Касини засне с радар три високи хребета на планината.

Един от върховете на трите хребета е с надморска височина от 3337 метра и е най-високата точката на Титан. Изследователите открили, че другите възвишения наоколо са с височина от около 3000 метра.

Радиовълните, с които е направено наблюдението, макар и невидими, могат да "виждат" през плътната, непрозрачна атмосфера на Титан. Въз основа на тях, може да се направи радарно изображение на района около Митрим Монтес. Тъй като радарното изображение е доста зърнесто, както може да види на оригиналния запис, е създадено изображение, което е по-красиво и може да се види горе, а оригиналът е показан по-долу.

Причината за това изследване е да се намерят най-активните зони в кората на Титан - местата, където са активни тектоничните процеси, образуващи ландшафта относително неотдавна.

Планините и скалите на Земята обикновено са разположени на места, където има активни процеси в земната кора. Силите на ерозия, включително силата на вятъра и дъжда бавно ги ерозират. Хималаите и Андите са примери за места, където процесите са активни и днес.

"Касини" откри, че на Титан също има дъжд и вятър, които ерозират скалните образувания по повърхността. Въпреки това, този процес е много по-бавен, отколкото на Земята, защото Титан е около 10 пъти по-далеч от Слънцето, отколкото нашата планета и количеството на слънчевата енергия, която достига до него, дава недостатъчно енергия, за да се захранят ерозионните процеси в атмосферата на спътника.

Дълбокият океан от течна вода, който се крие под ледената кора на Титан, действа подобно на мантията на Земята, където тя представлява слой разтопени скали под високо налягане. Заради разликите във физическите характеристики ледената кора на Титан и скалната кора на Земята, учените не очакваха, че ще намерят на Титан високи планини като земните.

Фактът, че на Титан има сравнително високи планини, подсказва, че някои активни тектонични процеси на все пак протичат. Източникът на енергия за тези процеси може да служи въртенето на Титан, приливните сили на Сатурн или охлаждането на повърхността.

Следващата стъпка на изследователите е да се изследват същността на процесите на образуване на такива високи върхове на повърхността на Титан.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !