Китоподобни се учат помежду си как да използват раковини като инструменти за лов (видео)

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 28 юни 2020 в 00:40 5326 0

Кредит S. WILD/DOLPHIN INNOVATION PROJECT

Индо-тихоокеанските афали използват големи черупки, с които улавят плячка и я изсипват в устата си.

Делфините често се учат да ловуват от своите майки. Но когато говорим за по-прецизни умения, индо-тихоокеанските афали в залива Шарк Бей в Западна Австралия усвояват поведение от своите събратя, се съобщава в ново изследване, публикувано в Current Biology.

И докато предишни изследвания също предполагат, че делфините могат да се учат от събратята си, това е първото, което показва количествено важността на социалните връзки над други фактори, обяснява Соня Уайлд (Sonja Wild), поведенчески еколог от Университета в Констанц, Германия. 

Китоподобните - делфини, китове и морски свине - са известни с хитрите си стратегии да се добират до храна. Гърбатите китове (Megaptera novaeangliae) по бреговете на Аляска понякога използват перките си, за да създадат водовъртеж от въздушни мехурчета, в който да ловят риба. Индо-тихоокеанска афала (Tursiops aduncus) използва гъба, с която да предпазва муцуната си, докато ровят по дъното за храна, стратегия, която тези животни научават от майките си.

Тези животни използват и по-особен метод за лов, наречен shelling. Те хващат под водата плячката си в голяма черупка от морски охлюв, завират муцуната си в отвора, повдигат раковината над повърхността на водата и изсипват съдържанието в устата си.

"Доста е впечатляващо", обяснява Уайлд, която изучава морските бозайници докато специализира в Университета на Лийдс във Великобритания. Това поведение изглежда е рядко - от 2007 до 2018 г. Уайлд и колегите й документират 42 случая при 19 индивида, при 5 278 срещи с групи афали в залива Шарк Бей.

Учените анализират поведението на 310 делфина, включително 15, използващи черупките, наблюдавани над 11 пъти. Мрежата от социални взаимодействия обяснява разпространението на метода по-добре от други фактори като генетична връзка или сходства в средата между делфините. Уайлд оприличава предаването на това поведение с разпространението на вирус.

"Само прекарвайки време заедно те е по-вероятно да предадат това поведение", обяснява ученият. 

Екипът изчислява, че 57% от афалите, които използват черупки за хранене, са научили това умение чрез социално предаване, вместо сами.

Но Джанет Манн (Janet Mann), биолог от Университета Джорджтаун във Вашингтон, която също изучава поведението на бозайниците в Шарк Бей, смята, че вероятно е рано да се изключват природни и роднински фактори. Средата влияе на това къде може да се случи използването на раковини.

"Тези черупки се срещат в определени хабитати и животните, които живеят там биха имали достъп до тях, но биха се натъквали и едни на други по-често", обяснява Манн. 

Поведението за използване на черупки може да бъде повлияно и от десетките хиляди часове, в които малките наблюдават какво прави майка им. 

Източник: Science news - Dolphins can learn from peers how to use shells as tools

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !