Климатичните промени и шоколадът

Климатека Последна промяна на 18 септември 2020 в 11:15 8876 0

Повишаващите се температури и намаляващите валежи се отразяват неблагоприятно на какаовите насаждения 

Най-добри условия за отглеждане на какаови насаждения има в някои региони с постоянна температура и висока влажност, разположени до 20 градуса от двете страни на екватора. Климатичните промени до 2050 г. ще повишат температурите и ще променят режима и количеството на валежите. Това ще намали чувствително площите подходящи за отглеждане на какаови растения, като очакванията са за намаление на добивите и повишаване на цената на какаото.

Шоколадът е сред най-обичаните и желани неща на планетата. Освен че е неустоимо изкушение за много хора, на глобалната шоколадова индустрия според BBC MUNDO се пада оборот от 83 млрд. долара годишно. Според доклад на Euromonitor от 2017 г. световното търсене на шоколад бележи ръст с 10% спрямо предишните пет години. Най-голям ръст в потреблението на шоколад регистрират Китай и Индия, страните и с най-голямо население в света. САЩ са страната с най-голямо количество използван шоколад (както за директна консумация, така и в сладкарския бизнес) – 20% от световното потребление. Швейцария, без изненада, е с най-голяма консумация на шоколад на глава от населението – средно с 11 кг. на година за 2017 г. 

Какаото (или какаовото зърно) е основната съставка в шоколада и е много капризно растение. Най-добре вирее в топлите и влажни райони до около 20 градуса от двете страни на екватора. Според Робърт А. Р. Грийнберг, какаовите насаждения се чувстват най-добре и са най-ефективни при постоянни температури, висока влажност, големи количества валеж, богата на азот почва и слаби ветрове по време на цъфтежа. Такива условия най-добре се съчетават в някои райони на Латинска Америка, по западния екваториален бряг на Африка, на о-в Мадагаскар, както и в Югоизточна Азия с най-големи площи в Индонезия, Филипините, о-в Борнео и Индия. 

Фиг. 1. Какаово дърво
Източник: https://pixabay.com/

Климатичните промени и в тези части на света се отразяват с повишение на температурите и с промяна на количеството и режима на валежите. Според IPCC до 2050 г. температурите в тези региони ще се повишат с 2.1 °С, като заедно с повишението на температурите ще намалее и честотата и количеството на валежите. Регионите, в които какаото вирее най-добре, имат относителна влажност близка до 100% през деня и около 60-70% през нощта. В тропическите зони повишението на температурите води до увеличение на скоростта на изпарение, като по този начин намалява влажността на въздуха. Изследване направено от Лидерах и др, установява, че за какаото проблемът не е в по-високите температури, а в намалението на влажността. Тяхното изследване акцентира върху Гана и Кот д’Ивоар, където е отчетено повишение на температурите, придружено с намаление на количеството и честотата на валежите. Това съчетание, причинено от климатичните промени, причинява стрес на какаовите култури и води до сериозен спад в добивите, а тези две страни произвеждат 53% от какаото в света. В същото изследване е установено, че в резултата на настъпващите климатични промени, най-подходящите земи за отглеждане на какаови насаждения се изместват на по-голяма надморска височина. 

Фиг. 2. Подходящи площи за отглеждане на какао в момента (вляво) и според прогнозата през 2050 г. (вдясно) по Läderach et al.2013 г.

В момента най-подходящи са условията между 100 и 250 м н.в., докато с оглед прогнозираното повишение на температурите и очакваните валежи през 2050 г. най-подходящи ще бъдат земите с надморска височина 450-500 м. Видно и от фиг. 2 това значително ще намали площите с първокачествени какаови насаждения и съответно ще намали и добивите. Това ще принуди редица фермери да изоставят парцелите си с какаови насаждения или да ги заменят с други култури, което предполага поскъпване на какаото в бъдеще. Т.е. всички почитатели на шоколада трябва да си приготвят повече пари за сладкото изкушение. Към този факт трябва да прибавим, че и третият по значимост производител на какао в света Индонезия от 2010 г. насам бележи постоянен спад в добивите на какао, следствие на климатичните промени. И докато в развитите държави проблем ще бъде цената на какаото, то в държавите производители, социалният проблем със самите производители ще нараства – техните доходи ще спадат, а на много потомствени фамилии, изхранващи се с производство на какао, ще се наложи да се преквалифицират. 

За да се преодолее бъдещият какаов дефицит, се работи върху селектирането на семена, имащи по-малка зависимост от влажността. Също така фермери в Бразилия  прилагат т.н. агролесовъдска система Cacao Cabruca. При нея засаждането на какаовите насаждения става в сянката на по-големи дървета, които ги пазят от слънцето и вятъра. Тази техника е позната още от XIX в., но напоследък преживява нов подем, свързан с по-успешното справяне с климатичните промени. В някои региони се засаждат бързорастящи дървесни видове, които да осигуряват сянка за какаото. Тази система има и друг положителен ефект – предотвратява обезлесяването, поддържа съдържанието на хранителни вещества и абсорбира, и съхранява атмосферния въглерод. 

Подобни практики вече се прилагат и в Индонезия, а в Еквадор се организират туристически обиколки в разсадници и ферми за налагането на по-екзотични видове какао  издържащи в условията на по-топъл и по-сух климат.

Чрез настъпващите промени в условията за отглеждане на какао можем да видим още една причина, която да ни накара да вредим по-малко на нашата планета и да имаме възможно най-малък принос за климатичните промени.

В публикацията са използвани материали от: 

  1. Robert A. Rice and Russell Greenberg „Cacao Cultivation and the Conservation of Biological Diversity,“ AMBIO: A Journal of the  Human Environment 29(3), 167-173, (1 May 2000). https://doi.org/10.1579/0044-7447-29.3.167
  2. Läderach, P., Martinez-Valle, A., Schroth, G., Castro, N. (2013). Predicting the future climatic suitability for cocoa farming of the world’s leading producer countries, Ghana and Côte d’Ivoire. Climatic Change, 119, 841–854.
  3. https://www.bbc.com/mundo
  4. https://www.euromonitor.com/
  5. https://www.ars.usda.gov/research/publications/publication/?seqNo115=241235
  6. https://www.ipcc.ch/report/ar5/wg2/

Източник: Климатичните промени и шоколадът, Климатека

Авторът Симеон Матев е асистент в Катедра "Климатология" в СУ „Св. Климент Охридски“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !