Когато животът ти дава лимони ... организирай си мафия

Как популярността на цитрусовите плодове по време на Наполеоновите войни помогна за финансирането и раждането на сицилианската мафия

НаукаOFFNews Последна промяна на 31 януари 2018 в 00:08 4615 0

Сцена от Кръстникът (1972)

Манията по лимоните през 19-ти век е довела до създаването на сицилианската мафия. Най-малко, така е според ново проучване, което твърди, че тази мания е позволила на мафиотите да циментират позицията си в обществото като защитници на местния бизнес.

Търсенето на лимони нараства по време на Наполеоновите войни, след като Джеймс Линд (James Lind), шотландски лекар и пионер на хигиената във флота, открива, че цитрусовите плодове лекуват скорбута. Това е заболяване, характеризиращо се с кървене и подуване на венците, трудно зарастващи рани и в крайна сметка – смърт.

Изследователите твърдят, че мафията се появява на места, където производителите на лимони получават големи печалби от износ за чужбина. В атмосфера на беззаконие мафията се намества като посредник между производителите и износителите.

Изследването е проведено от учени от Кралския Университет в Белфаст и публикувано в списание Journal of Economic History, като е проучен периода 1881-1886 от историята на Сицилия.

Изследователите разглеждат причините за престъпленията, извършени в 143 населени места, и констатират, че присъствието на мафията е тясно свързано с производството на портокали и лимони.

Проучването също така твърди, че разпокъсването на земята след поземлената реформа на Бурбоните (1816-1860), създава условия мафията да влезе в ролята на "защитник", защото има по-голям брой собственици на земя и повишена нужда от частна защита.

Pixabay

Лимоните започват да се ценят, след като се открива ползата им за здравето, особено за предотвратяването на скорбута.

Преди Джеймс Линд да докаже, че цитрусовите плодове могат да предотвратят заболяването, лимоните са били използвани само като луксозна стока за декорация и парфюми.

Но когато търсенето на цитрусите започва да расте, те се внасят от Сицилия.

Pexels

Лимоновите дървета не понасят екстремни климатични условия и изискват температури между 13-30° С.

Средната температура в Сицилия е между 10-22° С, което прави острова един от малкото места в Европа, където лимоните виреят добре.

Тъй като търсенето на лимони нараства, мафията става по-силна, защитавайки дребните земеделски производители.

Но Барис Кейли (Baris Cayli) от Университета в Дерби, изследващ социологията на организираната престъпност, заяви, че цитрусови плодове са само част от причините за възхода на сицилианската мафия в западната част на острова. Той твърди, че социалната несправедливост, както и липсата на ефективна политика за селското стопанство, управление и други аспекти на социално-икономически климат, води до появата на знаменитата престъпна организажия.

Най-важното
Всички новини