Кой ще бъде българското лице на науката за 2017 година?

Наука ОFFNews Последна промяна на 09 май 2017 в 08:45 2643 0

Един от основните акценти в Софийския фестивал на науката по традиция е Международният конкурс "Лаборатория за слава FameLab".  Неговата цел е да търси млади учени, които могат да говорят за наука по разбираем и атрактивен начин.

Националният победител ще представи България на международния финал в Обединеното кралство.

Финалът на конкурса ще се проведе на 14 май 2017, неделя, от 18:00 часа в зала Мтел Арена, сграда "Джон Атанасов", София Тех Парк.

Защо мъжете имат зърна? Колко конски сили има едно магаре? Може ли носенето на червени дрехи да даде предимство в спорта?

Удивително е как на пръв поглед сложни или странни въпроси могат да бъдат обяснени по съвсем кратък и разбираем начин. Това е магията на единствения по рода си международен конкурс "Лаборатория за слава FameLab", в който България участва за 11-та поредна година. Конкурсът търси лицата на науката, онези млади учени, чиято страст може да зарази хора от най-различни възрасти и професии. Това става чрез трите златни правила на "Лаборатория за слава FameLab": съдържание, разбираемост и харизма.

Създаден от Челтнъмския фестивал на науката в Обединеното кралство, FameLab се превърна в най-големия международен конкурс за комуникация на науката. Чрез мрежата на Британски съвет, той се провежда в над 30 страни по целия свят. Понякога оприличаван на "Евровизия за учени”, международният финал на конкурса събира националните победители от всички участващи държави и се излъчва на живо по интернет, за да може да се гледа от зрители по целия свят.

Преди да стигнат до международния финал обаче, кандидатите трябва да се преборят за сърцата на публиката и одобрението на журито в своите собствени държави. България участва в конкурса още от самото му начало преди 11 години, благодарение на партньорството между Британски съвет, Министерството на образованието и науката и Форум Демокрит. Победители до момента са били двама химици, биофизик и ядрен физик, двама генетици, математичка, палеоботаник, географ и лекар.

“На пръв поглед FameLab може да ви се стори единствено за забавление, но всъщност под повърхността се съдържа една много, много сериозна цел – просто се огледайте, за да видите колко огромна е ролята на науката за опознаването и осъзнаването на света, в който живеем днес, както и накъде отива той. Имаме нужда от ново поколение, което да разяснява науката, ако искаме демократичните процеси наистина да работят ефикасно.“

– Роджър Хайфилд, Директор Публични комуникации, Сдружение на британските научни музеи, научен редактор (в-к Гардиън, сп. Ню сайънтист)

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !