Кой ще ни представя на Европейския конкурс за млади учени

НаукаOFFNews Последна промяна на 25 април 2018 в 17:05 2197 0

Кредит Wikimedia Commons

Район на звездообразуване в Големия магеланов облак.

Двама пловдивски единадесетокласници ще представят България на Европейския конкурс за млади учени EUCYS през септември в Дъблин. Проектът на Атанас Стефанов и Александър Шопов от Математическата гимназия бе отличен в конкурса на МОН „Млади таланти“, който е отворен за разработки на млади учени от 14 до 21 години. Заедно с тях за Ирландия заминават още четирима ученици от Смолян и Кърджали. Проектите на победителите получиха и парична премия от 1500 лева.

„Цветни зависимости в млади звездни обекти” е темата на презентацията, с която пловдивските момчета спечелиха овациите на журито.

„Нашата работа цели да изследва възможностите за търсене на млади звездни обекти в определени струпвания във Вселената, наречени райони на звездообразуване. Използвахме няколко подробни звездни каталога, които включват над 220 милиона звезди. От тях извлякохме информация за 18 района – мъглявини в диска на нашата галактика, в които се раждат нови звезди. По яркостта им в различни цветове направихме селекция на потенциални кандидати за звезди от типа T Tauri – вид формиращи се в момента звезди. Така избрахме малко над 1000 звезди, които са кандидати за млади обекти от типа T Tauri. По принцип това се прави със спектрални наблюдения на отделни звезди във всеки район, което обаче отнема много време. Ние прилагаме селекцията си по тези подробни звездни каталози, използвайки данни от виртуална обсерватория”, обясни Атанас за „Уча в Пловдив”. Момчетата са ръководени от д-р Александър Куртенков от Института по астрономия на БАН.

На церемонията бяха обявени и бългаските участници в EXPO 2018 г. през юли в Гдиня, Полша. Сред тях е Димитър Чакъров от Математическата гимназия в Пловдив с неговата „Комбинаторна игра с домина върху правоъгълни дъски“.

Конкурсът „Млади таланти“ се организира за 20-та поредна година от Министерството на образованието и науката. В него младежи от цялата страна се надпреварват за най-добър научен проект в областите биология, химия, информатика, инженерни науки, материалознание, математика, медицина, физика, социални и хуманитарни науки и екология. Конкурсът е част и от съпътстващите инициативи към рамковите програми за научни изследвания, технологично развитие и демонстрационни дейности на Европейската общност. През 2019 г. предстои България да бъде домакин на форума.

Информация на Уча.се Пловдив

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !