Корабът "Орион" каца успешно на Земята след историческа лунна мисия на НАСА (видео)

Ваня Милева Последна промяна на 12 декември 2022 в 06:48 9465 0

Космическият кораб "Орион" на НАСА се приводнява в Тихия океан. Кредит: NASA

Космическата капсула "Орион" на НАСА се спусна безопасно в Тихия океан в неделя (19:40 българско време), завършвайки мисията Артемис 1 - повече от 25-дневно пътешествие около Луната с цел връщане на хора там само след няколко години.

След като преминава през земната атмосфера със скорост от 40 000 км/ч, капсулата без екипаж се спуска в морето с помощта на три големи червени и оранжеви парашута, както се вижда по телевизията на НАСА.

"НАСА проведе перфектно кацане", заявява Мелиса Джоунс, ръководител на операцията на НАСА по кацане и възстановяване.

По време на пътуването около естествения спътник на Земята и обратно "Орион" измина над 2 милиона километра и се отдалечи от Земята повече от всеки предишен обитаем космически кораб.

"В продължение на години хиляди хора се впрегнаха в тази мисия, която вдъхновява света да работи заедно, за да достигне нови космически брегове", коментира администраторът на НАСА Бил Нелсън. "Днешният ден е огромна победа за НАСА, Съединените щати, нашите международни партньори и цялото човечество".

При повторното навлизане в земната атмосфера капсулата е трябвало да издържи на температура от 2800 градуса по Целзий - около половината от тази на повърхността на Слънцето.

След кацането хеликоптери прелитат над плаващия космически апарат, който не показва следи от повреди.

След провеждането на някои първоначални тестове "Орион" е прибран от предварително разположен кораб на Военноморските сили на САЩ край бреговете на мексиканската провинция Баха Калифорния.

Американският кораб "Портланд" бе позициониран за извличане на капсулата "Орион" в учение, което НАСА репетира от години. Разположени са и хеликоптери и надуваеми лодки.

Падащият космически кораб се успокои до скорост от 30 км/час, когато най-накрая стига водите на Тихия океан.

След това НАСА оставя "Орион" да плава в продължение на 2 часа - много по-дълго, отколкото ако имаше астронавти вътре - за да събира данни.

"Ще видим как топлината се връща обратно в модула за екипажа и как това се отразява на температурата вътре", разказва Джим Гефре, ръководител на интеграцията на кораба "Орион" в НАСА.

След това водолазите прикрепят въжета, за да издигнат "Орион" на кораба "Портланд"- амфибиен транспортен док, чиято кърма ще бъде частично потопена. Водата ще бъде изпомпвана бавно, за да може космическият кораб да почива върху платформа, предназначена да го задържи.

След това корабът на ВМС се отправя към Сан Диего, Калифорния, където космическият кораб ще бъде разтоварен няколко дни по-късно.

Космическият кораб "Орион" на НАСА в Тихия океан. Кредит: NASA/James M. Blair

Основната цел на тази мисия бе да се тества топлинният щит на "Орион" - за деня, в който вътре ще се возят хора, а не тестови манекени.

Постигането на успех в тази мисия е от ключово значение за НАСА, която е инвестирала десетки милиарди долари в програмата "Артемис", която трябва да върне хората на Луната и да ги подготви за по-нататъшно пътуване, някой ден, до Марс.

Откакто излетя от източния бряг на Флорида на 16 ноември, "Орион" вече е изминал 2,25 млн. км с помощта на най-мощната ракета, наречена SLS.

Източник: Artemis I Update: Orion Secured Inside USS Portland Ahead of Return to Shore, NASA

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !