Кръвта на този човек стана толкова мазна и бяла, че почти го уби

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 февруари 2019 в 07:30 11086 0

Проби от кръвта на пациента около два часа след изтеглянето й. Бялото е мазнината. Koehler et al., Annals of Internal Medicine, 2019

39-годишен германец се оказа с толкова много мазнини в кръвта си, че тя напомня мляко.

Лекарите разказват, че за да спасят живота му, са прибягнали до отдавна изоставена практика на древните лечители отпреди хиляди години, съобщава Live Science.

Човекът постъпва в спешното отделение, след като изпитва гадене, повръщане, главоболие и бавни психомоторни реакции. Има е диабет и предписани няколко лекарства заради заболяването си, но не ги е приемал редовно, според доклад, публикуван наскоро в списание Annals of Internal Medicine.

В болницата човекът изгубва съзнание и преминава на командно дишане.

Изследванията показват, че пациентът има изключително високи нива на триглицериди, вид мазнини, в кръвта си. Нивата на триглицеридите под 150 милиграма на децилитър (mg/dL) се считат за нормални, според Националните здравни институти (NIH), а нивата над 500 mg/dL се считат за "много високи". Нивата на триглицеридите на човека обаче са с честота повече от 14 000 mg/dL.

Нивата на триглицеридите са толкова високи, че кръвта му е придобила в млечен цвят, съобщават съавторите на доклада д-р Филип Кохлер (Philipp Koehle) и д-р Матиас Коханек (Matthias Kochanek) от Университетската болница в Кьолн в Германия, които лекуват пациента. 

Такива високи нива на триглицериди могат да причинят възпаление на панкреаса или панкреатит, потенциално сериозно състояние. Всъщност тестовете показват, че човекът има повишени нива на панкреатични ензими, което може да е признак за това състояние.

Тестовете също така показаха, че пациентът е имал диабетна кетоацидоза - потенциално животозастрашаващо усложнение на диабета, което се случва, когато тялото разгражда мазнините с бързи темпове, което води до натрупване на киселини в кръвта, наречени кетони, според NIH. Кетоацидоза се случва, защото тялото не произвежда достатъчно инсулин, хормон, който помага на захарта или глюкозата да попадне в клетките, така че захарта да се използва като гориво. (Без глюкоза, тялото превръща мазнината в гориво.) Тя се лекува отчасти с инфузия на инсулин във вените.

Кръвопускане

Когато пациентът има изключително високи нива триглицериди, лекарите могат да използват машина за филтриране на мазнините в кръвта - процес, известен като плазмафереза. Но когато лекарите се опитват в този случай да направят плазмафереза, машината се запушва поради изключително високите нива на мазнини в кръвта.

Лекари опитват втори път плазмафереза, но машината отново е запушена. Тогава се насочват към кръвопускането. Те изтеглят литър от кръвта на човека и я заменяти с червени кръвни клетки и плазма (течната част от кръвта) от донор. Това води до намаляване на нивата на триглицеридите у пациента, така че лекарите изтеглят още един литър и този път го заместват с течност.

Два дни по-късно нивата на триглицеридите на пациента са достатъчно ниски, за да може машината за плазмефереза ​​да заработи без запушване. Пет дни по-късно лекарите успяват да извадят дихателната тръба на пациента и пациентът няма никакви неврологични симптоми.

"Очарователно и иновативно"

Кохлер и Коханек заявиха за Live Science, че никога преди не са виждали подобен случай. Новият доклад предполага, че ако плазмаферезата не може да се осъществи, "конвенционалното кръвопускане със замяна с кръв и течност може да бъде ефективна алтернатива" за пациенти с изключително високи триглицериди", заключиха авторите.

Авторите предполагат, че изключително високите нива на триглицериди в кръвта на човека са причинени от комбинация от инсулинова резистентност, затлъстяване, неподходяща диета и недостатъчно лекуван диабет.

Те отбелязват, че както кетоацидозата, така и много високите нива на триглицериди са признаци на липса на инсулин.

Изследванията показаха също и че пациентът има генетичен маркер, който е свързан с по-високи нива на триглицериди, което може да е повлияло и на риска. Освен това, пациентът приема лекарство за диабет, наречено инхибитор на котранспортер на натриева глюкоза-2 (SGLT2), и има известна загриженост, че това лекарство може да увеличи риска от кетоацидоза, според Американската администрация по храните и лекарствата.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !