Ледената покривка на Гренландия отделя огромни количества живак в реките

Ваня Милева Последна промяна на 28 май 2021 в 00:03 5644 0

Кредит Pixabay

Ледената покривка в югозападния район на Гренландия изпуска огромни количества живак в близките реки.

Откритието е тревожно, тъй като токсичният метал може да се натрупва в морските животни, които са важна част от хранителния режим на местните хора.

Живакът е естествен метал, който се среща в някои скали. Докато бавно текат надолу ледниците смилат лежащите  под тях скали като потенциално изпускат живак в разтопената вода.

За да разберат дали това се случва в Гренландия, Джон Хокингс (Jon Hawkings) от Университета на Флорида и колегите му са анализирали водата от разтопените ледници, течаща от югозападния ръб на ледената покривка на Гренландия.

Хокингс и екипът му са завършили две експедиции до Гренландия през 2015 и 2018 г., като са взели проби от водата от три реки, захранвани със значителни количества вода от ледената покривка на Гренландия - до 800 кубически метра в секунда. Пробите се филтрират, за да се отстранят всякакви утайки и се предпазват от замърсяване. След това изследователите анализират концентрацията на живак във всяка една.

„[Концентрациите на живак в този регион] са поне 10 пъти по-високи, отколкото средно в реките“, съобщава Хокингс. Това означава, че водата от разтопените ледници е толкова богата на живак, колкото някои силно замърсени реки - освен това в този случай живакът не е пуснат във водата директно от хората. „Въпреки че този живак не се е изхвърлен от хората, ледената покривка се топи много по-бързо в резултат на изменението на климата“, казва Хокингс.

Изследователите изчисляват, че този източник на живак изнася значителни количества във фиордите надолу по течението - дълги, тесни заливи, издълбани от движещите се ледници. Този регион в Гренландия може да изнася до 42 тона живак всяка година - около 10% от прогнозното глобално количество живак, внесено от реките в океаните. Концентрациите на живак са сред най-високите регистрирани досега в научната литература за природни води, които не са замърсени от човешка дейност.

Живакът е един от основните елементи, предизвикващи безпокойство поради своята токсичност, тъй като се натрупва в хранителните вериги. „С напредването на хранителната верига живакът става по-концентриран“, отбелязва Хокингс.

Това е особено опасно за членовете на местните общности, живеещи в Арктика.

Справка: Nature Geoscience , DOI: 10.1038 / s41561-021-00753-w

Източник: Greenland’s ice sheet is releasing huge amounts of mercury into rivers, NewScientist

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !