Лекция: „Епигенетика – сравняване на хроматиновата организация в соматични клетки и сперматозоиди“

Наука ОFFNews Последна промяна на 31 май 2016 в 08:45 3212 0

На 1 юни 2016 г. от 12:00 ч. в заседателната зала на Института по биология и имунология на размножаването „Акад. Кирил Братанов” (ИБИР) при БАН (бул.„Цариградско шосе“ 73), ще се проведе лекция на тема „Епигенетика – сравняване на хроматиновата организация в соматични клетки и сперматозоиди“.

Гост-лектор ще бъде доц. д-р Георги Милошев, ръководител на Лаборатория по молекулярна генетика на дрожди към Институт по молекулярна биология „Румен Цанев“-БАН.

Интегритетът на ДНК в сперматозоидите е особено важен елемент за предаването на бащината генетична информация в плода. Трябва да се подчертае, че организацията на спермалния хроматин е уникална и е с крайно специализирана функция.

Необходимостта от висока подвижност изисква спермалният хроматин да бъде здраво компактизиран, което се постига чрез заместване на хистоните с протамини. Поради това заместване се считаше, че епигенетичният ефект на хроматина на сперматозоида е крайно ограничен. Нарушената хроматинова организация на оплождащия сперматозоид, обаче, може да има драматичен негативен ефект при развитието на фетуса. Нещо повече, неправилно организираният спермален хроматин е подозиран като причина за изявата на множество заболявания включително безплодие, дължащо се на мъжки фактор, както и за нарушена ембриогенеза.

За да хвърлим светлина върху тези проблеми ние изследвахме и сравнихме хроматиновата организация на нормални и патологични сперматозоиди. Обект на изследването бяха количеството на остатъчните хистони, организацията на висшите хроматинови структури и количеството ДНК, сравнени с резултатите от ин витро процедури. Нашите резултати показват връзка между интегритета на спермалния хроматин и оплодителната способност на сперматозоидите. Изводът е, че стабилното предаване на епигенетичните черти е необходимост за развитието на ембриона и поколението. Разбирането на контрола на тези процеси има пряко отношение към човешкото здраве и репродукция.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !