МОН: Недостигът за финансиране на издателствата, предоставящи научни бази данни, е още от 2014 г.

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 август 2016 в 10:00 2320 0

В отговор на нашия въпрос: "Ще има ли разрешение на проблема със спрения достъп до научните бази на издателство Еlsevier", получихме следното писмо от Министерството на образованието и науката:

Националната политика за осигуряване на достъп на научната общност в България до електронни научни публикации е регламентирана в Закона за насърчаване на научните изследвания. От друга страна, циркулацията на научни знания е един от водещите приоритети на Европейското научноизследователско пространство и държавите членки следва да укрепват и развиват тази политика в национален план за постепенното постигане на отворен достъп до научните резултати и научни данни.

Във връзка с евентуални писма и информация за спиране достъпа до електронните бази данни ScienceDirect и SCOPUS на издателство „Елзевиер“, Министерството на образованието и науката (МОН) извършва проучвания и търси най-добрите условия за встъпване в преговори за осигуряване на абонаменти и за 2016 г.

Отчитайки огромната роля на актуалната научна информация в процеса на извършване на научни и иновационни дейности и за 2016 г. МОН предприе действия по водене на преговори с издателство „Елзевиер“ за продължаване на достъпа на научните организации до базите данни.

С електронно писмо от 2 август 2016 г. издателство „Елзевиер“ информира МОН, че ще стартира подготовка по спиране на достъпа до базата данни на компанията поради липсата на нормативно право да осигурява неоторизиран достъп до база данни ScienceDirect със статии с пълен текст и индекса със световни цитати от Scopus за учени в Република България. В писмото се отбелязва, че се налага да предприеме тези мерки с оглед избягване на риска от създаване на дискриминационни условия на пазара, когато една държава получава безплатен достъп, докато други държави са таксувани за идентични права. Тази процедура ще отнеме време и Министерството на образованието и науката ще бъде уведомено своевременно за настъпилото обстоятелство с официално писмо от „Елзевиер“.

В момента са предприети действия за получаване на актуални и надеждни данни от издателство „Елзевиер“, които след анализ да послужат за вземане на решение относно абонаментното ни споразумение.Част от наличната статистическа информация относно използваемостта на конкретните научни организации се проверява и се извършва анализ, който да доведе до възможно най-благоприятните условия за сключване на договор за българската страна.

Годишният абонамент за достъп до пълнотекстовите научни публикации в ScienceDirect и реферативната база данни SCOPUS, поддържани от издателство „Елзевиер“, възлиза на около 7,9 млн. лева с ДДС за 59 научни организации и висши училища. (за сравнение целия бюджет на МОН за наука е около 24 млн.лв, от които през 2016 г. 15 млн.лв. е бюджетът на ФНИ).

Недостигът за финансиране на издателствата, предоставящи научни бази данни, датира още от 2014 г., когато парите за наука бяха силно намалени. През 2014 г. МОН успява да финансира достъпа поради реализирани бюджетни икономии и предплащане на част от сумата през 2013 г. През 2015 г. финансирането на абонамента беше осигурено за сметка на бюджета на Фонд „Научни изследвания“, който не успя да обяви конкурси.

Въпреки изтеклия срок на договора с МОН през м. декември 2015 г. достъпът до базите на издателството не e прекратен поради продължаващи преговори с него и търсене на възможности за покриване на бюджетния дефицит на МОН в размер на 5 600 000 лв. за поемане на финансовите задължения към издателството за абонамента за 2016 г. Очаква се и решение на въпроса дали е възможно разсрочване на задължението и остойностяване на единична стойност на пакета услуги, предоставен от издателство „Елзевиер“

Неотдавна се е състояла среща между представители на издателството и МОН, на която е проведена неформална дискусия относно годишните абонаментни договори между МОН и „Елзевиер“. На срещата са обсъдени някои въпроси по отношение на статистиката за използваните от България ресурси на издателство „Елзевиер“.

До момента МОН изпълнява задълженията си за осигуряване на национален абонамент в режим на финансов дефицит като средствата са осигурявани чрез преструктуриране на бюджета на МОН.

Екипът на МОН продължава да е силно заинтересован от достъпа на българската научна общност до електронните бази данни, като вече е факт договор за 2016 г. с издателство „Томсън Ройтерс“ и е отправена покана за преговори и с издателство „Шпрингер“ до края на м. август.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !