Малка човешка кост, смятана за загубена в еволюцията, се завръща отново

НаукаOFFNews Последна промяна на 23 април 2019 в 08:35 7272 0

Фабелата може да намали триенето в сухожилията, да пренасочи мускулната сила или, както е в случая на пателата (колянната капачка), да увеличи механичната сила на мускула. Кредит: Michael Berthaume/Imperial College London

Фабелата, малка кост в коляното, загубена в хода на човешката еволюция, изненадващо започна да се появява по-често през последните 100 години, съобщава MedicalXpress.

Изследването на повече от 21 хиляди случая на колянната става в течение на 150 години показва, че в периода от 1918 до 2018 г. честотата на появата на тази кост се е увеличила повече от три пъти. Откритието ще помогне на лекарите да лекуват пациенти с проблеми в коляното и дава представа за човешката еволюция през последните 100 години.

Тази кост, свързана с проблеми с коляното и болка, е заровена в сухожилията на задната част на коляното и някога е била рядко срещана при хората.

Фабелата е сезамоидна кост, това означава частично или напълно вкостена част от сухожилната връзка на мускул. Пателата или колянната капачка се счита за най-голямата сезамоидна кост в човешкото тяло. 

Сега новото проучване на изследователите от Лондонския Имперски колеж установи, че фабелите стават все по-чести сред хората.

Стрелката сочи към фабелата, разположена на задната част на коляното. Кредит: Michael Berthaume/Imperial College London

Резултатите, които обхващат над 21 000 проучвания на коляното над 150 години, показват, че между 1918 и 2018 г. честотата на появата на фабелите при хората се е увеличила повече от три пъти.

Това установи анализът, публикуван вчера в Journal of Anatomy, проучвайки 21 676 отделни колена на жителите на 27 страни.

Най-ранните данни от 1875 г. показват, че фабелите са открити в 17,9% от населението. Въз основа на това изследователите създават статистически модел, който предвижда нивото на разпространение. Проучването събира данни от рентгенови снимки, анатомични дисекции и МРТ сканиране.

Анализът на учените показа, че през 1918 г. фабелите присъстват в 11,2% от световното население, а към 2018 г. - в 39%, т.е. тяхното разпределение се увеличава 3,5 пъти. Учените не могат недвусмислено да отговорят на въпроса за функцията на тази кост. Водещият автор д-р Майкъл Бертом (Michael Berthaume), от отдела за биоинженерство на Имперския колеж заяви: "Не знаем каква е функцията на фабелата - никой никога не е изследвал това!"

Според д-р Майкъл Бертом, фабелата може да се държи като другите сезамоидни кости, за да намали триенето в сухожилията чрез пренасочване на мускулната сила или, както в случая на пателата, за увеличаване на механичната сила на този мускул.

Наличието на фабела има своите недостатъци. Хората с остеоартрит на колянната става два пъти по-често имат фабела, отколкото хората без остеоартрит, но не е известно дали фабелата причинява остеоартрит в колянната става, и ако е така, как.

Авторите на изследването твърдят, че техните резултати могат да повлияят на лечението на пациенти с болки в коляното,  с остеоартрит или такива, които се нуждаят от замяна на колянната става.

„Учат ни, че човешкият скелет съдържа 206 кости, но нашето изследване поставя това под съмнение. Фабелата е кост, която няма видима функция и причинява болка и дискомфорт на някои, а може също да изисква отстраняване, ако причинява проблеми. Вероятно скоро фабелата ще стане известна като "апендиксът на скелета". С течение на еволюцията си изглежда сме загубили нуждата от фабела. Сега тя просто създава проблеми. Интересният въпрос е защо се появява отново точно сега ”, казва Бертом.

Но костта не се среща при всички хора и следователно, вероятно, има генетичен компонент, който контролира способността за нейното формиране. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !