Материалите на списание Science стават по-достъпни

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 юни 2015 в 13:58 1753 0

Списанието Science на 26 юни публикува нови правила на повече откритост и достъпност на своите материали.

Основната цел на промените е резултатите от научните изследвания, публикувани в статиите, да бъдат на разположение на всички и проверими от други изследователски групи. Създателите на новите правила се надяват така да се намали броят на некачествените и манипулираните резултати, които зачестяват дори във водещи научни списания.

Повече от 30 автори, включително и главният редактор Марша Mакнът (Marcia McNutt), са работили по новото ръководство от началото на 2014 година. То се нарича "Насърчаване на прозрачността и откритостта" (Transparency and Openness Promotion - TOP). Авторите се надяват, че тези правила ще станат пример за други списания.

Всяка редакция има правила за авторите, но те по правило са формални, определящи само формата на текста и илюстрациите. Но сега това не е достатъчно и е необходимо да се излагат и доказателства за достъпността на научните данни, изнесени в статията.

Както пояснява пред The New York Times, един от разработчиците на правилата е Брайън Нозек  (Brian Nosek), професор по психология в Университета на Вирджиния (САЩ) и изпълнителен директор на неправителствената организация "Център за открита наука" - "Повече от сто издания на научни списания и 31 изследователски организации участват в разработването на новите правила, включително Асоциацията на психологическите науки и Американското геофизично общество.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !