Метеоритно кратерно езеро в Индия загадъчно промени цвета си за една нощ

Ваня Милева Последна промяна на 12 юни 2020 в 07:33 7491 0

Езерото Лонар на 11 юни 2019 г. и 10 юни 2020 г. Кредит: Copernicus Sentinel/ESA via Marco Langbroek/Twitter

Едно кратерно езеро в западната част на Махаращра, Индия, се превърна в розово за една нощ като зарадва природолюбителите, но изненада експертите, които приписват промяната на изменение в нивата на соленост и наличието на водорасли във водата.

Езерото Лонар, образувано около 50 000 години след като метеорит се е разбил на Земята, се намира на 500 километра от финансовата столица на Индия Мумбай и е популярно място за туристи и природозащитници.

Когато снимките на новите води на езерото с нежно розов цвят започнаха да се разпространяват в социалните медии, специалистите отбелязаха, че макар Лонар да е променял цвета си и в миналото, никога досега трансформацията не е била толкова рязка.

"Солеността в езерото се е увеличила, тъй като нивото на водата драстично е спаднало тази година и я също е станало по-топло, което води до увеличаване на водораслите", заяви геологът Гаджанан Харат (Gajanan Kharat) във видео, публикувано от държавната корпорация за развитие на туризма Махаращра в Twitter.

"Тази водорасли стават червеникави при по-високи температури и затова езерото стана розово за една нощ", обяснява Харат.

Кратерното езеро Лонар септември 2016 г. Кредит: Wikimedia Commons

Служители от горския департамент са събрали проби от водата, за да определят точната причина за промяната, съобщиха експерти.

Тъй като фабриките и офисите бяха затворени с месеци заради мерките за изолация, които започнаха да се отслабват едва тази седмица, сините небета се върнаха в замърсените градове в Индия, което предизвика спекулации, че ограниченията може да имат влияние и върху езерото.

„Човешката дейност намаля заради локдауна, което също би могло да ускори промяната“, коментира Мадан Суряваши (Madan Suryavashi), ръководител на департамента по география в Университета Бабасахеб Амбедкар в Махараштра.

"Но ще разберем точните причини само след като приключи анализът след няколко дни", заяви той пред AFP.

Източник:

A Meteorite Crater Lake in India Just Mysteriously Changed Colour Overnight, sciencealert.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !