Мозъкът на кучетата не се впечатлява особено от лицата на хората

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 14 октомври 2020 в 02:11 6116 0

Кредит pixabay

Много хора обичат да гледат милия кучешки поглед на своите любимци, и опитват да разберат какво искат те. Но ново изследване предполага, че четирикраките ни приятели не чувстват същото към нас. Проучването, публикувано в Journal of Neuroscience разкрива, че мозъците на кучетата не се вълнуват толкова от лицата ни.

Хората разчитат на изражението на лицето, за да получат информация и имаме специална област в мозъка, която се активира, когато видим лице. Но изследването показва, че кучетата не възприемат човешкото лице по същия начин. 

"Те разчитат емоциите от лицата и могат да разпознаят хората само по лицето, но други сигнали на тялото изглежда са също толкова информативни за тях", обяснява Атила Андич (Attila Andics), експерт по поведението на кучетата в Университета Еотвош Лоранд (ELTE) в Унгария и съавтор на изследването. 

Екипът на Андич открива и че кучетата се вълнуват повече, когато видят други кучета, отколкото човешки лица.

Учените използват мозъчно сканиране, наречено функционално магнитно резонансно сканиране или fMRI. To може да покаже активността в различни части на мозъка, измервайки кръвотока. 

Учените провеждат изследването на 20 домашни кучета и 30 човека, по време на което на участниците са прожектирани четири различни 2-секундни видеоклипа.

Първият показва човешко лице, вторият - задната страна на човешка глава. Третият и четвъртият представят съответно кучешка муцуна и задната част на кучешка глава. 

Данните от сканирането покaзват, че хората и кучетата предпочитат да гледат представители на своя собствен вид. Мозъците на кучетата са по-активни, когато видят друго куче, в сравнение с когато видят човек. Мозъците на хората също проявяват повече активност, когато видят друг човек. Но голямата разлика между собствениците и любимците е как реагират на лицата.

Мозъците на кучетата реагират по същия начин, когато видят лице или задната част на глава. За разлика от тях хората реагират много силно на лице, но далеч не толкова на задната част на глава. 

Според Карло Сиракуза (Carlo Siracusa), директор на отдела по поведение на животните във Факултета по ветеринарна медицина на Университета на Пенсилвания, кучетата могат да разчитат на езика на тялото и на други сетива, за да се сдобият с информация.

"Те използват други начини да комуникират като например позицията на ушите - която може да бъде видяна и отпред, и отзад. Позицията на ушите ще покаже настроението на кучето. Ние, хората, не местим ушите си", обяснява Сиракуза, който не е част от изследването. 

Кучетата имат и невероятно добре развито обоняние - 10 000 до 100 000 пъти по-остро от човешкото.

Така че те могат да усетят феромони, оставени от други кучета, което може да носи повече информация от поглеждането на лицето.

И все пак някои части на мозъка на кучетата имат същите връзки, както нашите. По-ранно изследване на екипа на Андич, публикувано в Scientific Reports, открива, че кучетата разбират вербалната комуникация като нас, оценявайки тона и значението на думите като отделни аспекти на човешката реч. 

Източник: Business Insider - You may love your dogs' faces, but they don't particularly care for yours. Canines would rather look at other dogs, new research shows

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !