"Мозъкът – твоята суперзвезда" - един бестселър на норвежки изследовател на мозъка

НаукаOFFNews Последна промяна на 24 юни 2019 в 13:57 4435 0

У нас излиза бестселърът на прочутата норвежка мозъчна изследователка Кая Нурдинген, придружена от предговор на носителката на Нобеловата награда за физиология и медицина Май-Брит Мосер.

Мозъкът те прави това, което си – той е центърът на личността, разума и интелигентността. Той учи езици, създава спомени и интерпретира сложни модели. Но също така е отговорен за лошите решения, които взимаш, както и за вредните ти навици. За това разказва в книгата си „Мозъкът – твоята суперзвезда“ (издание на „Персей“) норвежката изследователка Кая Нурденген. Българското издание включва предговор на носителката на Нобеловата награда за физиология и медицина Май-Брит Мосер.

По какъв начин функционира мозъкът? Какво е свободната воля и наистина ли я притежаваш? Може ли яденето на определени храни да подобри паметта ти? Можеш ли да активираш частите на мозъка, които не използваш? Ако се усмихваш повече, ще станеш ли по-щастлив? Какво представлява джипиесът на мозъка и как ти помага да се ориентираш в пространството?

Забележителната норвежка мозъчна изследователка Кая Нурденген отговаря на тези въпроси и разкрива добре пазените тайни на най-изумителния и загадъчен орган, който притежаваме. Описва със завладяващи детайли както физическата структура на мозъка и сложните взаимоотношения между невроните, синапсите и мозъчната кора, така и функционирането му на по-абстрактно ниво – как стигаш до самоосъзнаването, как работи паметта ти, какво се случва, когато се влюбиш. Мозъкът е изключително сложен орган, който практически контролира взаимодействията ти с външния свят. Той филтрира и обработва впечатленията, които получаваш чрез сетивните си органи, и ти представя една адаптирана картина на всичко, което те заобикаля. Мозъкът – това си ти.

Придружи д-р Нурденген в удивителното ѝ пътуване през безбройните неизследвани територии на единствения незаменим човешки орган и открий защо мозъкът ти е истинско чудо.

Доктор Кая Нурденген е норвежка мозъчна изследователка. Защитила е докторат по невробиология в Университета в Осло. От 2015 г. специализира в Университетската болница в Осло. През 2016 г. публикува изключително популярната си книга „Мозъкът – твоята суперзвезда“, преведена на много езици.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !