Мозъците на астронавтите променят мястото си в черепа при престой в космоса

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 11 септември 2020 в 13:50 6022 0

Кредит Steven Jillings et al./ Science Advances 2020

Промените в мозъка преди полета, след него и при проследяване след 7 месеца. А) Сравнение преди и след полета; В) Сравнение след полета и 7 месеца по-късно.

Серия от проведени образни изследвания на мозъците на руски космонавти показва, че дългото време, прекарано в космоса, може да предизвика особени временни промени в човешкия мозък. Новото интригуващо изследване е публикувано в списание Science Advances.

Голям екип от невроучени от няколко водещи европейски университета открива, че при дългите мисии на Международната космическа станция (МКС), мозъците на астронавтите временно се реорганизират, но за щастие това не оставя трайна щета. Тези изменения трябва да бъдат проучени по-задълбочено, но са положителен знак за възможността за осъществяване на по-дългосрочни мисии в космоса в бъдеще. 

В последните няколко години се провеждат редица изследвания, които показват, че времето, прекарано в условия на микрогравитация, може да предизвика различни биомедицински промени, включително влошаване на зрението, намалена костна плътност и подуване на мозъка. 

В новото изследване учените анализират стотици изображения от сканиране на мозъците на 11 мъже космонавти, които разкриват, че всъщност мозъците им се преместват в различно място в черепа от нормалното и около очите се натрупва течност, която е и причината за влошеното зрение. 

За щастие изследователите откриват и че тези промени се връщат към нормалното около седем месеца след завръщането на Земята. Така че дори и още да не знаем какъв ефект върху човешкото тяло би имало пътуване в открития космос, докато не се осъществи такова, учените поне са сигурни, че измененията, причинени от настоящите условия на престой в космоса, са обратими. 

Източник: Futurism - ACCORDING TO SCANS, ASTRONAUT BRAINS “REORGANIZE” DURING SPACE TRAVEL

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !