Мозъците на жените са с 3 години по-млади от тези на мъжете

НаукаOFFNews Последна промяна на 05 февруари 2019 в 10:00 4470 0

neurorelay.com

Ново проучване показа, че поне с три години мозъците на жените са биологично по-млади от тези на мъжете на същата възраст.

В изследването, публикувано вчера, 4 февруари, в списание Proceedings of National Academy of Sciences, учените анализират изображенията от сканирането на мозъка на повече от 200 възрастни, като по-конкретно разглеждат метаболизма на мозъка, променящ се с времето. Те установяват, че на базата на тези метаболитни нива, женските мозъци се проявяват средно като около три години по-млади, отколкото мъжките мозъци от същата възраст, съобщава Live Science.

Резултатите все още трябва да бъдат потвърдени в последващи проучвания. Но ако това е вярно, изследователите предполагат, че наличието на метаболично „по-млад“ мозък може да осигури на жените „известна степен на устойчивост към промените, свързани със стареенето“ в мозъка. Това на свой ред може да помогне да се обясни защо жените са склонни да изпитват по-малък когнитивен спад с напредването на възрастта.

И все пак са необходими още много изследвания.

"Всъщност не знаем какво означава това", заяви водещият автор на изследването д-р Ману Гоял (Manu Goyal), асистент по радиология във Вашингтонския университет по медицина в Сейнт Луис. Възможно е обаче това да обясни защо "жените не изпитват толкова когнитивен упадък [като мъжете] в по-късните си години, ... защото техните мозъци са де факто по-млади".

"По-млад" мозък

Когато хората са по-млади, те отделят повече глюкоза, която е основното "гориво за мозъка" за метаболитен процес, наречен "аеробна гликолиза", за която се смята, че помага за развитието и узряването на мозъка, включително за растежа на мозъчните клетки. Но с напредването на възрастта мозъкът претърпява намаляване на аеробната гликолиза, която достига много ниски нива до 60 години.

Но малко се знаеше за това как и дали се различава мозъчният метаболизъм между мъжете и жените. Така в новото проучване учените анализират изображенията от сканирането на мозъците на 121 жени и 84 мъже на възраст от 20 до 82 години.

Изследователите обучават алгоритъм за машинно обучение, за да намерят връзка между възрастта на хората и техния мозъчен метаболизъм. Те откриват, че алгоритъмът може да предвиди точно хронологичната възраст на даден човек въз основа на „метаболичната възраст“ на мозъка им.

След това те обучават алгоритъма за машинно обучение, използвайки само възрастните хора и данните за метаболизма на мозъка им. След това вкарват данните на жените в този алгоритъм и му задават да изчисли метаболитната възраст на жените. Учените откриват, че по данни на мъжете алгоритъмът дава мозъчно-метаболитни възрасти за жените, които са с 3.8 години по-млади от хронологичната възраст на жените.

След това изследователите обръщат анализа си - обучават алгоритъма по данните на жените и му задават да изчисли възрастта на мозъка за мъжете. В този случай алгоритъмът съобщава, че мозъците на мъжете са с около 2.4 години по - възрастни от реалната им хронологична възраст.

The Bristal

Полови разлики

Интересното е, че разликата между възрастта на мозъка на мъжете и жените е забележима дори при младите хора на 20 години. "Всъщност мъжките мозъци не стареят по-бързо - те стартират зрелостта си около три години по-възрастни от жените и това продължава през целия живот", коментира Гоял.

Изследователите отбелязват, че относителната "метаболична младост" на женските мозъци се съгласува също с малко по - продължитеня живот на жените в сравнение с мъжете.

Въпреки това, Гоял отбеляза, че разликата между мъжката и женската мозъчна възраст е сравнително малка в сравнение с други добре познати полови различия като височината.

Сега са нужни повече изследвания, за да се разбере по-добре тази разлика във възрастта на мозъка и дали тя влияе на риска от свързаните с възрастта заболявания на мозъка, като болестта на Алцхаймер.

Гоял казва, че екипът в момента работи върху друго проучване, за да провери дали изводите им от това изследване се отразяват върху това, че жените не изпитват толкова когнитивен упадък, колкото мъжете.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !