Може ли да се пристрастим освен към хазарта и към танците? Отговаря проф. Марк Грифитс

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 10 май 2019 в 15:15 6763 0

Кредит Ивайла Сопотенска

Заключенията в края на презентацията на проф. Грифитс.

Основното събитие в първата вечер на Софийския фестивал на науката без съмнение беше представянето на професор Марк Грифитс от Великобритания. 

Марк Грифитс е изтъкнат професор по поведенческо пристрастяване в Университета Нотингам Трент, Обединеното кралство, и директор на Международния отдел за гейминг изследвания. Световнопризнат е за работата си в областта на поведенческото пристрастяване, има публикувани над 800 научни статии, 5 книги и 1500 други материала, носител е на 21 британски и международни награди за работата си. Той е един от най-известните британски комуникатори на наука.

Презентацията на проф. Грифитс разглеждаше като пример пристрастяването към залаганията и особено към ротативките, но още в началото гостът уточни, че за него поведенческите адикции (пристрастявания), несвързани с приема на вещества, се разглеждат по един и същ начин, без значение дали става дума за пристрастяване към залагания, социалните мрежи, интернет, видео игри или дори танците. 

Според него самото пристрастяване е комплексен феномен, основан на много фактори, генетични, биологични и психологически. 

Всички адикции имат в основата си едни и същи механизми. Без значение към какво е пристрастяването според проф. Грифитс, за да бъде доказано като такова, поведението на човека трябва да отговаря на 6 основни компонента. Тези компоненти, върху които ученият се основава във всяко свое изследване, са: всепоглъщане, промяна на настроението, толеранс, отдръпване, конфликт, подновяване.

Шестте елемента на поведенческите адикции, според проф. Грифитс; Кредит:Ивайла Сопотенска

Всепоглъщане

Този компонент според изследователя присъства, когато предметът на пристрастяването стане най-важното нещо в живота на човека и измести всички негови интереси, лични, професионални и житейски, така че той вече не е способен да се справя с тях и да мисли за друго. "Обратно всепоглъщане" професорът наблюдава при пушачите на дълги полети например, когато за относително кратък период от време, всички техни мисли и чувства са съсредоточени в желанието да пушат, т.е. когато е невъзможно да изпълняват желанието си.

Промяна на настроението

В зависимост от типа на адикцията, пристрастените я използват или за да достигнат по-екзалтирано и възбудено състояние, или обратно, за да се успокоят. 

Толеранс

Подобно на други зависимости, в началото човекът има нужда от по-малки количества и по-кратко време да изпълнява пристрастяващата дейност, но след време те вече не са достатъчни. В случая с ротативките това означава необходимост от повече на брой залози за все по-големи суми.

Отдръпване

При този компонент се наблюдава поведението на човека, в моментите когато не може да изпълнява дейността, към която е пристрастен. Промените често са физиологични, както и психологически - например пристъпи на паника, гадене, световъртеж или унилост, депресивни усещания. 

Конфликт

Това е моментът, когато адикцията застане в конфликт с всичко друго в живота на човека, когато започне да пречи на професионалния живот, на връзките и взаимоотношенията с партньора и близките хора, често възниква и вътрешен конфликт, когато човекът осъзнава, че прекалява, но не може да се спре. Това е и най-важния компонент и в него се крие често разликата между пристрастяването и прекомерната употреба. 

"Прекомерната употреба разваля живота, докато адикцията го отнема," сподели своето виждане за разликата професора.

Подновяване

Понякога хората успяват да спрат да извършват дейността си на пристрастяване за известен период от време. Но неминуемото възвръщане към нея, често и в засилена степен е последният от шестте фактора, с които проф. Грифитс описва поведенческите адикции. 

Процесът на пристрастяване е комплексен и причините зад него - също. Общо три основни групи характеристики могат да се очертаят обаче - индивидуални, структурни и ситуационни. 

Характеристики на адикцията

Индивидуалните характеристики зависят от самия човек, неговия характер, средата, в която се е развивал, дори генетични фактори.

Структурните и ситуационните характеристики са свързани със самия продукт.

Ситуационните могат да бъдат макро, като това къде е разположено казиното, например или микро - каква е средата вътре, дали се сервира алкохол и др.

Структурна характеристика при залаганията например е честотата, с която се случват залозите, както при лотариите, които често се теглят 2 пъти седмично, или ротативките, които могат да бъдат завъртяни 10 пъти за една минута. 

Доказано е, че именно честотата на възможността за залагане е това, което прави играта пристрастяваща, а не самият й тип, т.е. лотария, ротативка, онлайн залог и др.

Често в концепцията на хазартните игри се използва т.нар. чувство на "за малко пропуснатия шанс", когато на хората им липсва едно число, един символ, за да стигнат печалбата. Докато откриват еднакви символи, или се подреждат еднакви числа, вълнението расте, отделят се повишени количества допамин и ендорфини и човек се чувства превъзбуден и придобива идеята, че почти е спечелил, което го кара да продължи. 

Друг похват е използването на познати филмови герои или ситуации при създаването на игрите, тъй като хората лесно приемат нещата, които са им познати или харесват. 

Често пъти хората не обръщат внимание на вероятността наистина да спечелят, колкото на размера на печалбата и именно това е причината при натрупване на големи джакпоти, да залагат все повече хора, дори такива, които по принцип не го правят. 

Фактът, че в казината, онлайн игрите и другите дейности, при които се залага, парите са заменени с чипове, кредити или онлайн валути също прави по-лесно за хората да залагат по-големи суми, без да се замислят толкова, отколкото, ако даваха същите пари кеш. 

Решенията

И докато преди данните са събирани само чрез въпросници, попълвани от обектите на изследванията, днес учените имат достъп до реалните данни на редица от онлайн сайтовете за залагания.

Така проф. Грифитс изследва различни критерии и поведения на грамадни извадки от хора, по 50 000 до 100 000 души, благодарение на базата данни, предоставяни му от сайтовете. 

Сега се работи върху създаването на лимитиращи фактори в самите платформи например въвеждане на лимит на време за игра или пари, които да бъдат заложени, поява на съобщения за достигнат определен брой игри и др. 

Проф. Марк Грифитс приключи своето изложение с няколко ключови момента. На първо място, поведенческите адикции съществуват и е доказано, че зависят от самите индивидуални личности. Но голямо влияние оказват и редица структурни характеристики. В наши дни технологиите създават и стимулират нови типове адикции, но именно чрез технологиите можем да открием начините да ги разберем и да бъдем по-отговорни в бъдещето.

НаукаOFFNews е официален медиен партньор на Софийския фестивал на науката, пълната програма на който можете да откриете тук

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !