НАСА: Хъбъл е уловил водни гейзери на луната на Юпитер, Европа (видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 26 септември 2016 в 19:45 26173 0

На извънредната пресконференция днес, 26 септември, НАСА обяви, че космическият телескоп Хъбъл е заснел възможни гейзери от водни пари, изригващи от повърхността на луната на Юпитер, Европа.

Тези наблюдения означават, че мисии до Европа ще могат да разберат състава на океана на Европа, без да се налага да пробиват километри сондажи в ледената покривка.

"Океанът на Европa се счита за едно от най-обещаващите места, където потенциално би могло да има живот в Слънчевата система," - заяви Джеф Йодер (Geoff Yoder), асоцииран администратор за научната мисия на НАСА във Вашингтон. "Тези гейзери, ако те наистина съществуват, могат да предоставят възможност и по друг начин да се вземе проба от под повърхността на Европа".

Наблюденията на телескопа показват, че океанът на Европа може би има два до три пъти повече вода, отколкото океаните на Земята, но той е покрит от слой от изключително студен и твърд лед с неизвестна дебелина. Гейзерите, които по наблюдения се издигат и до 200 км височина, осигуряват възможност да съберат проби, идващи от подземния океан, без да се налага да каца апарат на Европа.

Уилям Спарк (William Sparks), астроном от Института за космическия телескоп в Балтимор, разказа, че е използван метода на транзита, подобен на този, който се изполва при търсенето на екзопланетите, за да се получат ултравиолетови изображения на Европа на фона на Юпитер, което показва уникалните способности на Хъбъл.

"Ние намерихме нови доказателства, че на Европа има гейзери, чиито емисии попадат в космоса. Нашите нови и предишни наблюдения показват, че под повърхността на този спътник на Юпитер има субграциален солен океан, скрит от нас под няколко километра лед. Откриването на гейзерите предполага, че можем да изучаваме съдържанието му, наблюдавайки техните емисии и да се опитаме да разберем дали в тях има живот, " - заяви Уилям Спаркс.

Изображение, което показва вероятни гейзери водна пара, изригващи долу вляво на повърхността на луната на Юпитер, Европа. Гейзерите, заснети от спектрографа на космическия телескоп Хъбъл, са наблюдавани като силует, когато спътникът преминава пред Юпитер. Ултравиолетовата чувствителност на инструмента на Хъбъл показва, че гейзерите се издигат над 160 км над ледената повърхност на Европа. Водата се смята, че идва от подземен океан на Европа. Данните от Хъбъл са от 26 януари 2014 г. 

Наблюдавайки Европа минаваща пред Юпитер, екипът е регистрирал 10 отделни събития, обхващащи 15 месеца, и е забелязал гейзери в три от тези случаи.

Транзитът на Европа пред Юпитер

Бритни Шмидт (Britney Schmidt), асистент-професор в Института за Земята и атмосферни науки към Технологичния институт на Джорджия в Атланта, разказа за геологията на Европа.

Луната на Юпитер е покрита с твърда ледена обвивка, океан от вода, по-навътре следва ядрото от силиций и желязо.

Шмид е бил част от екипа изследователи, който преглежда снимките на Европа, направени от орбиталния апарат Галилео на НАСА преди повече от десет години.

През 2011 г. те показаха куполообразни особености в релефа и неравни петна от лед - свидетелство, че водни басейни, с големина на "Големите езера" в Северна Америка, от течна вода са уловени относително близо до повърхността.

Защо гейзерите изригват в Европа сравнително рядко? Според Бритни Шмидт причината за това се крие във факта, че приливните сили, предизвикани от Юпитер и загряващи недрата на Европа не са достатъчно силни, за да затоплят ледената покривка.

Шмид обясни, че данните от мисията на НАСА Галилео дават доказателства за това, че има воден басейн от течна вода, равен по обем на северноамериканските Големи езера под ледената повърхност на луната на Юпитер, Европа. Данните показват, има значителен обмен между ледената обвивка на Европа и океана под нея.

Космическият телескоп Хъбъл още през 2012 г. за първи път регистрира гейзери от водна пара, изригващи от областта на южния полюс на Европа. Гейзерите достигаха височина близо 160 км в космоса. 

Ако това се потвърди, Европа ще бъде вторият спътник, след Енцелад на Сатурн, в Слънчевата система, за който е известно, че има гейзери водни пари. 

Учените се надяват, че ще могат да използват инфрачервените инструменти на космическия телескоп James Webb на НАСА, който е планирано да стартира през 2018 г., за да потвърди активността на Европа.

По време на тази пресконференция НАСА обяви и за бъдеща мисия до Европа, която може да потвърди наличието на гейзери водни пари и да ги проучи от близко разстояние по време на множество близки прелитания. Според Курт Нибур (Kurt Niebuhr), ръководител на престоящата мисия "Европа-Клипер", едно потенциално откритие на гейзери ще увеличи интереса към това небесно тяло, но учените трябва да разберат, доколко ще са опасни тези гейзери за сондата и как може да се изследват.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !