НАСА тества LDSD - устройство, предназначено за кацане на Марс

Наука ОFFNews Последна промяна на 29 март 2015 в 23:03 2655 0

Кредит NASA/JPL-Caltech

Членове на медиите са имали възможност да видят отблизо LDSD , което в момента е в процес на подготовка в стерилна стая в НАСА-JPL на 31 март.

В лабораторията за реактивно движение JPL (Jet Propulsion Laboratory ) в Пасадена, Калифорния на 31 март срещу 1 април, е проведен поредния тест на устройството за кацане Low-Density Supersonic Decelerator (LDSD), който напомня летяща "чиния". Апаратът е предназначен за проекта на НАСА за кацане на Марс.

Основната цел на инженерите била да потърсят някакви евентуални вибрации, предизвикани от несъвършено разпределение на масата по целия LDSD апарат, заявиха членовете на екипа на проекта. Ако се открият такива вибрации, те могат да бъдат коригирани.

Проверката на баланса ще продължи и днес. Този, подобен на надуваем пояс, апарат е широк 15-фута (4,6 метра) и тежи 7000 фунта (3175 килограма). 

Проектът LDSD има за цел да разработва и тества тези подобни на чиния устройства, наречени свръхзвукови надуваеми аеродинамични деускорители (Supersonic Inflatable Aerodynamic Decelerators - SIADs) с широчина 100 фута (31 м) и и най-големите, правени някога, свръхзвукови парашути. 

Устройствата SIADs са проектирани да обхванат навлизаща в атмосферата на Марс сонда, увеличавайки на площта й и забавяйки скоростта й.

Експертите на НАСА се надяват тази технология да даде възможност да се увеличи размера на полезните товари, които агенцията да може да достави на Марс. Системата, която помогна на Curiosity през август 2012 може да се справи само с около 1 тон - далеч под това, което има намерение да изпрати агенцията на Червената планета - около 11-22 тона, необходими за едно пилотирано изследване, съобщиха представители на НАСА.

В близките дни прототипът LDSD ще бъде транспортиран до Тихоокеанската ракетна база на хавайския остров Кауай, където през юни тази година ще се проведе първият космически старт на LDSD, ако на това не попречи времето.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !