На 11 май е роден Ричард Файнман

Наука ОFFNews Последна промяна на 11 май 2022 в 00:00 23637 2

Ричард Файнман.

Кредит Wikimedia Commons

Ричард Файнман.

На днешната дата е роден един от най-забележителните физици на миналия век наричан „най-великият ум след Айнщайн“ - Ричард Файнман - лауреат на Нобелова награда за физика, един от основателите на квантовата електродинамика.

Той разработи метод за графично представяне на вероятностите при взаимодействията в квантовата теория на полето. Методът е наречен "диаграми на Файнман" и благодарение на него притежаваме един много по-опростен и нагледен инструмент за обяснение на превръщането на елементарните частици.

Ричард Файнман гледа на физиката като игра, но това му дава възможност да направи множество открития. Освен физик, в различни моменти от живота си Файнман е бил радиотехник, касоразбивач, художник, танцьор, свирач на бонго и дори дешифратор на йероглифите на маите.

Ето как самият Файнман представя биографията си накратко: "Някои факти от живота ми. Аз съм роден в малкия град Фар-Рокуей близо до Ню Йорк на брега на морето през 1918 година. Живях там до 1935. После учих в продължение на четири години в Масачузетския технологичен институт, а през 1939 г. се преместих в Принстън. Работейки в Принстън, взех участие в Проекта Манхатън, а през април 1943 г. се преместих в Лос Аламос. През октомври или ноември от 1946 до 1951 г. работих в Корнел. След това се преместих на Калифорнийския технологичен институт, където все още работя". Ричард Файнман умира през 1988 година.

Веднъж на неделно чаено парти в Принстън, Файнман шокира съпругата на декана. В нейния въпрос: "Какво ще желаете за чая си, лимон или сметана," физикът отговаря: "И двете, моля". Отговорът на деканшата се запечатва в паметта на Файнман, "Вие се шегувате, г-н Файнман!", затова нарича така книгата за своя живот.

Ричард Файнман не прилича на обичайната представа за учен. Той обича да се шегува, да разказва интересни истории.

Студентите му се надпреварват да посещават лекциите му, защото, не само обяснява разбираемо, но и интересно.

Ето няколко неговите изказвания:

„Физиката е като секса: със сигурност носи някакви практически резултати, но това не е причината, поради която го правим“

„Веднъж се озовах на едно място и прочетох следното: „Всеки член на обществото нерядко получава информация по визуални и символни канали.“ Помислих върху тези думи, превъртях ги в главата си и накрая си го преведох на нормален език. Знаете ли какво означаваше? „Хората четат“.

„Ако един учен, квантов физик, не може да обясни с две думи с какво се занимава на 5-годишно дете, то той е шарлатанин.“

„Математиката може да докаже само тривиалните теореми. Затова всяка доказана теорема е тривиална“.

„Това, от което действително имаме нужда, е въображение. Но въображение в надеждна усмирителна риза“.

„Не разбирам само това, което не мога да си представя.“

„За да добавите към живота си една секунда, се налага да прелетите около света 400 милиона пъти. Но всички тези самолетни закуски скъсяват значително повече живота Ви“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

13.05 2018 в 23:49

Да, и там маккартизмът е бил ужасно време, като тука.
Но Берия е бил поне гениален мениджър, а мак картни - просто идиот. Освен победЕн генерал.

15914

1

поп Дръвчо

11.05 2017 в 20:06

А пък тук можете да прочетете как се е отървал от американските ченгесари след десетилетия досада от тяхна страна и тролинг от него:

https://www.muckrock.com/news/archives/2016/dec/13/richard-feynman-put-himself-fbis-do-not-call-list/