21 октомври 2019
Категории
  •  Космос
  •  Физика
  •  Науки за земята
  •  Биология
  •  Медицина
  •  Говорят медиците
  •  Математика
  •  Научни дискусии
  •  Разни
FACEBOOK

На 25 октомври 1811 е роден математикът и революционер Еварист Галоа

| ПОСЛЕДНА ПРОМЯНА 25 октомври 2018 в 00:0050900

Еварист Галоа често е поставян редом със Жана д'Арк в списъка на изтъкнатите личности, живяли твърде малко, но с огромен принос в историята на човечеството. 

Той е математическо дете-чудо. Още като ученик успява да определи необходимо и достатъчно условие един полином да е решим в радикали, обобщавайки работата по многовековния проблем. Неговите работи са основа за теорията на Галоа - основен дял във висшата алгебра. Той първи въвежда термина група, обозначавайки пермутационна група, и по същество изгражда цялата теория на крайните алгебрични полета, наричани в негова чест полета на Галоа.

Смъртоносен куршум порази великия математик на прага на неговото пълнолетие - той загива на 20 години. Причината за дуела, съвсем не е банална любовна история, а конфликт, специално провокиран от роялистите. А те едва ли са разбирали срещу кого вдигат ръка.

Повечето хора си представят учените като кабинетни затворници, които освен от наука, от нищо друго не се интересуват. Но този случай не е такъв - роденият през 1811 г.  в семейство на убедени републиканци, Еварист Галоа става не само гениален математик, но и революционер.

Тъй като матемаическите прозрения на Галоа са изпреварили времето си, той остава неразбран - два пъти не е приет в Политехническия Университет и влиза в обикновено висше  училище, но и оттам Галоа е изключен година по-късно за политическа дейност. Годината е 1830-ма - Франция е разтърсена от революцията, а Галоа участва активно и влиза в затвора два пъти.

И въпреки това Галоа не се занимава само с политика. За пет години научна работа Галоа прави толкова много, за която на други не стига цял живот. Шестдесетте страници изследвания, останали след Галоа струват много томове - те са основата на съвременната алгебра.

 "Открих нещо ново в анализа. Някои от тези открития се отнасят до теорията на уравненията, други са функции, определяни от интеграли. В теорията на уравненията разглеждах случаи, в които уравненията се решават с радикали, което ми даде повод да задълбоча тази теория и да опиша всички възможни преобразувания на уравненията, които са допустими, дори когато не могат да бъдат решени с радикали ... Аз се надявам ... да се намерят хора, които ще сметнат това за полезно и ще възстановят реда в цялата тази бъркотия".

Това последно писмо до приятел Галоа написва в нощта преди дуела. Няколко часа по-късно случаен минувач се натъква на смъртно ранения Галоа, но той вече не може да бъде спасен. А работата му ще се коментира и публикува чак след петнадесет години.


Препоръчани материали

Няма коментари към тази новина !

 
Още от : Новини
Всички текстове и изображения публикувани в OffNews.bg са собственост на "Офф Медия" АД и са под закрила на "Закона за авторското право и сродните им права". Използването и публикуването на част или цялото съдържание на сайта без разрешение на "Офф Медия" АД е забранено.