На 27 декември 1831 г. корабът „Бийгъл“ потегля на околосветско плаване. На борда му е Дарвин

Ваня Милева Последна промяна на 27 декември 2020 в 00:00 3063 0

Корабът

Кредит Wikimedia Commons

Корабът "Бийгъл", с който пътешества Дарвин - акварел от Оуен Стенли.

Военният кораб „Бийгъл“ е построен в Англия през 1820 година. След това е преобразуван за изследователски цели и участва в четири хидрографски експедиции - на капитан Филип Паркър Кинг за заснемане на южното крайбрежие на Южна Америка под командването на първо на капитан Стоукс.

Във втората експедиция, която започва на 27 декември 1831 г. и приключва на 2 октомври 1836 г., под командването на капитан Робърт Фицрой, участва младият натуралист Чарлз Дарвин, чиито произведения направиха този кораб един от най-известните в историята.

Но това ще се случи години по-късно, след като на 27 декември 1831 г. „Бийгъл“ под командването на Фицрой отплава от пристанището на Плимут и се насочва към Южна Америка. Пътуването продължава пет години - обикаля Южна Америка, пътешествениците посещавват Нова Зеландия и Австралия и оттам се връщат в Англия.

Тамот кораба „Бийгъл“ слиза един съвсем различен Дарвин  - не младеж, току-що завършил Кеймбридж и обмислящ да стане пастор. А млад учен, който сериозно се замисли за произхода на видовете и стига до заключението, че съществуващите видове са еволюирали от други чрез естествен отбор.

"Това беше второто ми раждане", споделя Дарвин. "Всичко, което съм направил в науката, дължа на пътешествието на Бийгъл".

Ръководителят на околосветската експедиция на „Бийгъл“ Фицрой реагира негативно на теорията на Дарвин, на което ученият отговаря шеговито:

„Жалко, че той не предложи своята теория, че мастодонтът и другите са измрели, защото вратата на ноевия ковчег е била твърде тясна“.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !