На живо: Кацането на модула "Скиапарели" на Марс (стрийм, видео)

Наука ОFFNews Последна промяна на 19 октомври 2016 в 13:48 8788 0

Кредит ESA

Днес, 19 октомври, ще кацне на Марс демонстрационният модул "Скиапарели", който се отдели преди три дена от станция Trace Gas Orbiter (TGO) на орбита около Червената планета като част от европейската мисия ExoMars. 

На борда na междупланетната станция Trace Gas Orbiter бе инсталиран българския апарат "Люлин-МО" за изследване на космическата радиация, създаден от Института за космически изследвания и технологии (ИКИТ) към БАН. 

Европейската космическа агенция (ESA) ще предава на живо това вълнуващо събитие от 15:00 CEST (16:00 ч. българско време).

Навлизането в атмосферата на апарата се очаква в 16:42 CEST (17:42), а кацането - в 16:48 CEST (17:48 българско време).

Цялата програма ExoMars е разделена на два етапа (в момента тече първият етап). Втората фаза ще започне през 2020 г. - тогава ще има друг старт към Марс. Във втората фаза на повърхността на Червената планета ще бъде доставен марсоход.

Мисията ExoMars на Европейската космическа агенция представлява няколко мисии в едно. Спътникът TGO ще търси доказателства за газове като метан, които може да бъдат свързани с геоложки или биологични процеси.

Спускаемият модул "Скиапарели" е технологичен демонстратор, който ще тества ключови технологии за бъдещите мисии до Марс. Основната цел на "Скиапарели" е да се отработи технологията за кацане, която ще се използва и за спускане на марсоход през 2020 година. Освен това на "Скиапарели" има научно оборудване за изучаване на атмосферата близо до повърхността на Марс. 

По време на кацането навигационната камера ще прави черно-бели снимки, по които ще се възстанови какъв е бил пътят и движението на модула. Ще бъдат правени снимки на всеки 1.5 секунди до височина около 1.5 км, а снимки ще обхванат около 4.6 км2 площ. 

Мястото на кацане е овална област в близост до екватора около 100х15 км,  платото Меридиани (Meridiani Planum). Тя е сравнително равна, гладка и добре проучена както от марсохода Opportunity на НАСА и космическият кораб на ESA Mars Express на орбита от 2003 г, който също ще действа като един от орбиталните ретранслатори на данни.

Вижте и видеото долу, което показва как ще стане кацането и орбиталните маневри.

На 14 октомври бе последната корекция, а на 16 октомври от 3.7-тонната космическа сонда се отдели модулът "Скиапарели" с маса от 577 кг. През следващите три дни "Скиапарели" продължи свободно да пада към Червената планета. Скоростта, с която отдели апаратът от космически кораб, е много малка  - 0,3 м/с. За да остане след това в орбита около Марс бе проведена малка корекция в траекторията на полета на орбиталния космически апарат, а на 19 октомври бе включен двигател, които да забави апарата и да го изведе на марсианска орбита.

На 16 октомври връзката с орбиталния комплекс ExoMars/TGO бе частично прекъсната като не се предаваха телеметрични данни. Впоследствие, около 18:40 CEST (19:40), ESA повторно установи пълна информационна връзка с космическия кораб, и екипът на мисията за контрол потвърди, че разделянето е станало, както е планирано, в 16:42 CEST (17:42). И двата модула - Скиапарели и орбиталният комплекс TGO - са в добро състояние и се движат по планираните траектории - всеки по отделно - първият - към Червената планета, а вторият навлиза на орбита около Марс.

Първите снимки на Скиапарели ще бъдат показани на пресконференция на 20 октомври в 11:00 бълг. време (8:00 GMT).

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !