Най-добрите български идеи за по-добро STEM образование

Пенка Лазарова Последна промяна на 08 март 2022 в 12:55 10294 0

От Прага до цяла Европа! На Европейския фестивал „Наука на сцената” през март 2022 г. 450 учители ще работят заедно, за да оформят научното образование на бъдещето. Най-добрите учители от България ще вземат участие.

Учителите имат значение! Те са тези, които могат да ентусиазират учениците за STEM (наука, технологии, инженерство и математика) образование и по този начин да ги подготвят за бъдещето! На 12-ия Европейски фестивал „Наука на сцената – 2022”, организиран от „Наука на сцената – Чехия“ в сътрудничество с „Наука на сцената – Европа“, на участващите учители ще бъдат дадени точните инструменти, с които да го направят.

Тридневният образователен фестивал ще се проведе от 24 до 27 март 2022 г. в Прага. 450 учители от над 30 страни ще се съберат, за да представят и обменят своите иновативни концепции за преподаване на „Научен панаир – изложба“ в работилници и в кратки лекции. От симфония от атоми до производството на фолио от нишесте и използването на микроконтролери в уроците по физика, отново ще има разнообразие от практически идеи за преподаване от „учители за учители”.

На фестивала най-изключителните проекти ще получат Европейската награда за учители по STEM и по-късно ще бъдат разпространявани в международен план като курсове за обучение или учебни материали. По този начин учителите достигат с идеите си до хиляди ученици в цяла Европа, с което ги насърчават да обмислят кариера в областта на науката, ИТ или инженерството.
Тазгодишният фестивал е под патронажа на Мария Габриел, член на Европейската комисия, и е одобрен от чешкото Министерство на образованието.

Образователни експерти от България: 9 Български учителите получават билет до Прага

България ще участва във фестивала „Наука на сцената – 2022” с 9 учители от всички етапи на образованието и от цялата страна – София, Пловдив, Плевен, с. Средище , обл. Силистра. Участниците се класираха за националната делегация, като преминаха процес на предварителен подбор в СУ „Васил Левски‘‘, Севлиево, миналата година. Журито на Националния фестивал „Наука на сцената“ оцени високо изключителни идеи в проектите на Наско Стаменов от НПМГ, София – „Дистанционно обучение – когато кухнята е лаборатория”; на Милена Гошева и Грета Райковска от СПГЕ „Джон Атанасов“, София – „Физика и роботи – обучителен комплект“; на Катя Трифонова и Александър Асенов от СУ „Стоян Заимов“ , Плевен – „Чистота и цветове - мисия възможна”; на Христина Костадинова от Езикова гимназия „Иван Вазов“, Пловдив – „MELiSSA (Micro Ecological Life Support System Alternative)“ и др. Сега техните автори се отправят към Международния фестивал за да вдъхновят и ентусиазират колеги от цяла Европа с техните преподавателски идеи.

Заради Covid епидемията Фестивалът 4Наука на сцената“ в България се проведе в хибридна форма. От една страна – присъствено, от друга – виртуално с помощта на Българския център за развитие на технологичния гигант SAP и Фондация „Работилница за граждански инициативи”. Това беше предизвикателство, но имаше своите предимства, тъй като така успяха да се включат повече участници и даже посетители.

Най-важната информация за пресата:
МЕЖДУНАРОДЕН ФЕСТИВАЛ „НАУКА НА СЦЕНАТА – 2022”
Дати: 24 – 27 март 2022 г.
Откриване: 24 март (четвъртък) 2022 г., 17.00 ч.
Открит ден за публика: 26 март (събота) 2022 г., 10:00 – 17:00
Място на провеждане: Clarion Congress Hotel Prague, Freyova 33, 190 00 Prague 9 Vysočany, Czechia
За представители на медиите: Моля регистрирайте се на: [email protected]

БЕЛЕЖКИ ЗА МЕДИЯТА:
- Официална страница на фестивала: www.sons2022.eu
- Детайли за контакти, както и снимки при поскване.
- Фестивалът на Twitter: #sons2022.
- Фестивалните проекти и видеа на: www.youtube.com/user/ScienceonStageEurope

КОНТАКТ:
проф. д. н. Ана Георгиева,
Институт за изследвания на климата, атмосферата и водите,
Българска академия на науките
Ръководител на Националния организационен комитет „Наука на сцената – България“
Главен секретар на Съюза на физиците в България
upb@phys. uni-sofia.bg

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !