Най-голямата пчела в света е преоткрита след десетилетия

НаукаOFFNews Последна промяна на 22 февруари 2019 в 11:58 10211 0

Кредит Clay Bolt/claybolt.com

Гигантска пчела, за която се мислеше, че е изчезнала в продължение на десетилетия, бе открита отново на индонезийски остров, съобщава New Scientist.

Черната пчела е с размерите на човешки палец, с размах на крилата от 6 сантиметра и яки челюсти. Един единствен  екземпляр бе преоткрит от Саймън Робсън (Simon Robson) от Университета в Сидни и неговите колеги. "Тя просто дойде и  огледа се и после се върна в гнездото си", разказва биологът.

Megachile pluto, известна още като "гигантската пчела на Уолъс", е наречена на английския ентомолог Алфред Ръсел Уолъс, който заедно с Чарлз Дарвин разработва теорията на еволюцията чрез естествен подбор.

Лаура Русо (Laura Russo) в Twitter: "Megachile pluto на Алфред Ръсел Уолъс ... най-голямата пчела в света. Кредит: Oxford Natural History Museum!.

Уолъс открива пчелата през 1859 г., докато проучва тропическия индонезийски остров Бакан. Той я описва като „голямо насекомо, подобно на черна оса, с огромни челюсти като бръмбар-рогач“. През 1860 г. британски ентомолог определи, че всъщност е пчела, отбелязвайки, че е "гигант за рода, към който принадлежи".


Megachile pluto е приблизително четири пъти по-голям от европейската пчела. Кредит: Clay Bolt/claybolt.com

Снимка: Pinterest

Пчелата е смятана за изчезнала до случайното ѝ повторно откриване от американски лесовъд в Индонезия през 1981 г., но липсата на друго наблюдение доведе до това, че Global Wildlife Conservation го вклюва в списъка с „25 най-търсени“ изгубени видове през 2017 г.

Екипът на Робсън намери пчелата в термитник на няколко метра от земята в един от северните молукски острови в Индонезия.

"Бяха аплодисменти, крещене и прегръдки", разказва Робсън. "След всичките тези години и всички опити да се открие, тя бе все още жива".

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !