Най-високата температура, постигната на Земята в лаборатория

НаукаOFFNews Последна промяна на 27 май 2022 в 00:00 20600 0

 Външен изглед на реактора за изпитване на термоядрен синтез TFTR.

Кредит Wikimedia Commons

Външен изглед на реактора за изпитване на термоядрен синтез TFTR.

На тази дата, 27 май, през 1994 г. е постигната най-високата температура, произведена в лабораторни условия, от 510 милиона градуса по Целзий на плазма в реактор за изпитване на термоядрен синтез тип токамак или TFTR в лабораторията по физика на плазмата в Принстънския университет.

TFTR влиза в експлоатация през 1982 година и е проектиран с целта да достигне до прага, когато топлината, освободена от реакциите на синтез в плазмата се изравни или стане по-голяма от нагряването, подавано към плазмата от външни устройства, за да се загрее.

TFTR никога не е постигнал тази цел, но е постигнал значителен напредък във времето на задържане и енергийната плътност. Това е първото в света устройство за магнитен синтез, което извършва обширни научни експерименти с плазма, съставени от 50/50 деутерий / тритий, горивната смес, необходима за практическо производство на термоядрена енергия, а също и първото, което произвежда повече от 10 MW сила на синтез. Той поставя няколко рекорда за изходна мощност, максимална температура и критерия на Лоусън (Lawson criterion) - обективен критерий за дефиниция на самоподдържаща се термоядрена реакция.

Един ранен рекорд е определен през 1985 г., когато TFTR е първият токамак, постигнал температура в реактор от 100 милиона градуса по Целзий. TFTR е най-големият експеримент с магнитен синтез в САЩ и е първото подобно устройство в света, което изследва съхранението и нагряването на плазмата с 50/50 смес от деутерий и тритий - горивата смес, което вероятно ще се използва в търговските термоядрени електроцентрали от двадесет и първи век.

TFTR спира през 1997 г. след петнадесет години експлоатация. Лабораторията по физика на плазмата в Принстънския университет използва знанията от TFTR, за да започне да изучава друг подход, сферичен торус.

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !