Намериха останките на най-свирепия червей в историята

Наука ОFFNews Последна промяна на 24 февруари 2017 в 14:00 10417 0

Праисторически чудовищен червей, който е тероризирал морето през периода Девон, преди около 400 милиона години е идентифициран от международен екип палеонтолози от Университета в Бристол, Университета Лунд и Кралския музей на Онтарио, съобщи sci-news.com.

Гигантският хищен червей, дълъг над един метър, е имал челюсти, които по големината са абсолютен рекорд сред всички представители на този тип животни.

Името на кошмарното същество е подбрано така, че да отговаря на неговия предполагаем начин на живот - Websteroprion armstrongi, увековечавайки в аналите на науката името на басиста на Cannibal Corpse Алекс Уебстър (Alex Webster).

Статията "Earth’s oldest ‘Bobbit worm’ – gigantism in a Devonian eunicidan polychaete" е публикувана в списание Scientific Reports.

Историята на това откритие започва през юни 1994 г., когато един служител на Геоложката служба на канадската провинция Онтарио отива да проучи отдалеченото и достъпно само временно оголване на скалния масив Kwataboahegan от ранно-средния Девон. За няколко часа геологът събира проби от карбонатни скали с триизмерни отпечатъци на челюсти на гигантски многочетинест червей (Polychaeta), на места запазили оригиналните си твърди части.

Полихетите (многочетинестите червеи) са познати на палеонтолозите и се срещат още през периода Камбрий. Но основно са се запазили само твърди части на челюст, размерът на които не надвишава 2 мм.

Намерената в Канада челюст достига един сантиметър, което позволява да се видят детайли с невъоръжено око.

Като се съпостави със съвременните му аналози и екстраполацията на данните показва, че докато е бил жив Уебстъроприонът е достигал повече от един метър дължина. Най-вероятно Websteroprion armstrongi е водел хищнически начин на живот, ловувайки обитателите придънните слоеве на девонското море.

Камбрийска фауна. Wikimedia Commons

"Гигантизмът при животните е перспективна и екологично важна черта, обикновено свързана с преимуществата и конкурентната доминация. Той обаче е недобре изучен при морските червеи и никога преди това не се е срещал в изкопаемите видове", - заяви водещият автор на проучването Матс Ериксон (Mats Eriksson) от шведския университет Лунд. - "Новият вид демонстрира уникален случай на гигантизъм при палеозойските многочетинести червеи, който е живял преди около 400 милиона години".

"Той също така показва, че гигантизмът у притежаващите челюсти многочетинести червеи се ограничават до един определен еволюционен клад Eunicida и се проявява много пъти при различни видове", - добавя съавторът Люк Пери (Luke Parry) от Университета в Бристол.

Преди огромният хищен червей да получи научно признание, той престоява повече от 20 години в един от геоложките музеи в Канада. "Тази история е чудесен пример за важността на проучванията на отдалечени и неизследвани области, за да се открият нови и интересни находки, а също и ползата от внимателно проучване на музейните сбирки, които често са скрити истински скъпоценности", - коментира Дейвид Ръдкин (David Rudkin) от Кралския музей Онтарио.

Ръдкин е ученият, предложил в родовото наименование на новия червей да се спомене името на музиканта на Cannibal Corpse, който "свири същата брутална музика". Името на вида е в чест на Дерек Армстронг, който е намери фосила в отдалечения канадски район.

Websteroprion armstrongi. Реконструкция: James Ormiston

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !