Нараства опасната тенденция хората да правят домашните си любимците вегани

Ивайла Сопотенска Последна промяна на 22 март 2019 в 15:21 6857 0

Снимка: Pixabay
Снимка: Pixabay

Котките и кучетата може да са месоядни, но това не спира изненадващо голям брой хора да искат любимците им да преминат към растителна диета, или вече да са го направили, алармират Science Alert.

Проучване, направено между 3 673 собственици на кучета и котки по света, показва, че невероятните 35% проявяват интерес да превърнат любимците си във вегани. 

Целта на проучването е да се провери каква част от собствениците на домашни любимци избягват месото и как това се отразява на храната, която дават на животните. И наистина, основната част от хората, които искат любимците им да се хранят с растителни храни, са вегани. 

Веганите наброяват 212 (5.8%) от запитваните, 78% от които посочват, че биха хранили животното си с храна изцяло от хранителен произход. Всъщност 58 вегани, или 27% от тях вече го правят. Един вегетарианец също храни любимеца си с веган храни. 

"Този процент, 27%, може да звучи като малко число", обяснява ветеринарният лекар Сара Дод (Sarah Dodd) от Университета Гелп в Канада, "но когато помислите за реалния брой животни, подложени на това, става огромен, много по-висок, отколкото сме очаквали."

Кучетата са факултативни месоядни, което означава, че те на практика могат да оцелеят на растителна диета ако се наложи. Въпреки това, въвеждането на подобна диета трябва да бъде направено много внимателно, за да е сигурно, че кучето ще получи всички необходими хранителни вещества, за да остане здраво и разбира се, те обичат да носят и заравят неща, което помага и за психическото им здраве. 

Котките, от своя страна, за задължително месоядни. Това означава, че могат да ядат растения, но не могат да са здрави на диета без месо. Всъщност, във Великобритания, ако храните котката си с веган храни, може да ви донесе криминални обвинения според местното законодателство, регулиращо благосъстоянието на животните, според което всеки собственик е длъжен да посрещне всички нужди на животното. 

Снимка: Pixabay

Въпреки това, 11 собственици на котки и 48 на кучета според проучването, подлагат животните си на принудителна веган диета. 

Все пак има и добри новини. Въпреки, че голям процент от хората проявяват интерес към веган диетата за животни, повечето от тях не биха го направили, ако нямат достъп до специална веган храна за домашни любимци, която адекватно може да покрие нуждите от хранителни вещества на животните. 

Всъщност, повече от половината от всеядните и вегетарианците в проучването, смятат, че би било неморално да се хранят котки и кучета с растителни храни. Тези, които са заинтересовани от веган диетите за любимци изказват притеснение за добруването на животните във фермите като най-голямото притеснение, което имат да хранят животните си с месо.

"Хората, които избягват да консумират месо често споделят дома си с домашни любимци," поясняват от екипа на изследването, финансирано от производители на храни за домашни любимци, някои и на растителна основа, в своята публикация.

Все повече хора в глобален мащаб се интересуват от веганство, което обяснява и по-високия интерес към подобна диета за домашните любимци. Получените данни показват, обаче, че са необходими още изследвания върху растителната храна за домашни котки и кучета, дали такава диета може да работи и какви потенциални рискове за здравето крие.

Докато това бъде изяснено, недейте да карате котката си да живее на зелева супа. И ако възнамерявате да опитвате веган диета за кучето си, не го правете без обстойна консултация с ветеринар. 

Най-важното
Всички новини
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !